13.duben

Fullbody nebo split

posted by Aleš Lamka

Fullbody nebo split?

Na internetu se objevují především tyto dva základní druhy tréninkových stylů. Najdete mnoho příznivců buď jedné nebo druhé kategorie, kteří budou vyzdvihovat ten svůj tréninkový styl a zcela opovrhovat tím druhým. Je to ale skutečně tak?. Který trénink bychom měli vlastně zvolit? Zkusíme si to v tomto článku shrnout a vyjmenovat si přednosti i zápory z těchto dvou zcela odlišných tréninků.

Fullbody trénink

Fullbody trénink spočívá v tréninku celého těla komplexními cviky. To znamená, že každý trénink (ano opravdu každý) procvičíme každý sval v těle a budeme používat předevěím vícekloubové, složené cviky, které zapojí co nejvíce svalů najednou. Na cviky typu „biceps s jednoručkou o koleno“ můžeme rovnou zapomenout. Každý sval se většinou procvičuje pouze jedním cvikem. Poškozené svaly regenerují přibližně 48-72 hodin, čili 2-3 dny. Zde je nutné podotknout, že svaly sice mohou bolet i 5 ne-li více dní, ale to bohužel neznamená, že ještě stále rostou. Lze trénovat tedy každý druhý nebo třetí den a přitom budou svaly zregenerované a připravené na další nálož. Toho tento tréninkový styl využivá a je to jedna z velkých výhod, protože je možné procvičit 3x týdně každý sval v těle. Pokud chcete cvičit 2x-3x týdně, fullbody je ideální volba. Samozřejmě, že by bylo možné cvičit i víckrát za týden, ale doporučuje se to pouze zkušeným cvičencům, kteří si také mohou dopřát nějaké regenerační procedury typu sauny a tak podobně. Vzhledem k tomuto nízému počtu cviřících dnů v týdnu může platit, že méně je někdy více.

Příklad fullbody tréninku (jen pro lepší představu)

Pondělí - Dřepy, Mrtvý tah, Přítahy obouruční tyče v předklonu, Benchpress, Stahovani tyče stroj (triceps), Zdvih obouruční činky nad hlavu, Bicepsové zdvihy s obouručkou

Úterý - VOLNO

Středa - Legpress, Mrtvý tah, Shyby hrazda, Tlaky prsa, Kliky na bradlech, Tlaky ramena, Pokrčování ramen s obouručkou, Bicepsové zdvihy s E-zetou.

Čtvrtek - VOLNO

Pátek - Dřepy, Mrtvý tah, Stahování tyče na storoji, Benchpress, Stahování tyče stroj (triceps), Zdvih obouruční činky nad hlavu, Bicepsové zdvihy s obouručkou

SobotaVOLNO

Neděle - VOLNO


Splitový trénink

Tento druh tréninku rozděluje tělo na různé svalové partie, které se postupně v různých dnech procvičí. Využívá se zde především izolovaných cviků, samozřejmě některé komplexní cviky je také potřeba zařadit. Například v pondělí budeme cvičit nohy s břichem, v úterý hrudník s tricepsem, čtvrtek záda s bicepsem a v pátek ramena s trapézy. To znamená, že narozdíl od fullbody tréninku takto procvičíme každý sval pouze 1-2x týdně, pokud nezařadíme dny, ve kterých budeme cvičit dvakrát. Počet cviků na danou partii bývá okolo 3 a trénuje se až do selhání. To může někomu vyhovovat kvůli pocitu pořádně odvedené práce. Doba na regeneraci svalu je delší. Pokud chcete cvičit 4-7x týdně, split je pro vás ideální volba. Split můžete také velmi dobře využít při dolaďování slabších svalových partií tím, že se na ně v daných trénincích více zaměříte než na ty ostatní. Tento tréninkový styl je často používán profesionálními kulturisty, což právě mate hodně začínajících lidí, pro které bývá full-body trénink lepší a přesto se pachtí se splitem, protože viděli na videu, že takto cvičí „každý“. Profesionálové ale opravdu cvičí více než jednou denně, takže nakonec svaly procvičí i tolikrát, co při full-body, ale obyčejný člověk si takovýto luxus většinou dovolit nemůže.

Příklad splitového tréninku (jen pro lepší představu)

Pondělí - Prsa + Triceps

Benchpress, tlaky s jednoručkami (vršek prsou), tlaky s jednoručkami (spodek prsou)

Stahování tyče na stroji, Kliky na bradlech, Stahovani provazu jednou rukou na stroji

Úterý - Volno

Středa - Záda + Biceps

Mrtvý tah, Hyperextenze, Přítahy obouruční činky podhmatem, Nadhmatem, Shyby

Kladivové zdvihy, Vykrucovačky, E-zeta na Scottově lavici

Čtvrtek - Nohy + Břicho

Dřepy, Výpady, Předkopávání, Zakopávání, Rumunské mrtvé tahy, Lýtkové výpony

Vršek, spodek a boky břicha

Pátek – Volno

Sobota - Volno

Neděle  - Ramena + Trapéz

Předpažování, Rozpažování, Zapažování v leže, Zdvih obouruční činky nad hlavu

Pokrčování ramen s obouruční činkou, Pokrčování ramen s jednoručními činkami

 

Jedno doporučení nakonec:

Vyzkoušejte si oba druhy tréninků a najděte si takový, který jen Vám bude vyhovovat přesně podle Vašich představ. Nekopírujte doslova tréninky lidí z videí, protože ti jsou většinou profesionálové, kteří mají více tréninků za den a jejich strava a výkonnost je zcela určitě na jiné úrovni. Nechte se leda inspirovat novými cviky, kterými můžete oživit svou rutinu.

KOMENTÁŘE
M
mack12 | 02. 05. 2023

Myslim, ze ten full body trenink ma hlavu a patu a vybral jsi dobre komplexni cviky. Jela jsem doted splitove treninky a jdu tedy zkusit zmenu. Jeste dotaz ohledne bricha. Mam zaradit treba dvakrat do tydne cviky na core? Nebo co bys jeste doporucil, jestli treba dat bricho pri kazdem treninku. Mam v planu cvicit 3x do tydne fullbody ve fitku a ctvrty den kardio (kruháč nebo crossfit zamereny spis na kardio). Diky za odpoved.

ODPOVĚDĚT
N
Nikča | 10. 10. 2022

Ahoj Aleši, mě by zajímalo, pokud se zaměřím na cvičení full body 3 týdně a rozložím si to po 7 sériích, kolikrát mám ten daný cvik opakovat například dřep 3x po 10, pak mrtvý tah 3x po 10 atd. Díky moc. N.

ODPOVĚDĚT
A
Adrian | 06. 03. 2022

Čaute ,chtěl jsem se zeptat jedu jakoby trénink fullbody ,ale s tím že nohy jedu samostatně ...dám příklad.Pondeli -benchpress,shyby,kliky na bradlech,stahování kladky k břichu,triceps kladka nad hlavou,bocepsove zdvihy s obouruční a pak nějaký cvik na břicho ...pak si dám 1 den volno a ve středu jedí celý trénink zaměřený jen na nohy ...a takhle furt dokola ,vyhovuje mi to ale přijde mi že když pojedu jen jeden cvik nebo dva na nohy tak to je málo v tom fullbody tréninku ...nějaké vaše názory ?

ODPOVĚDĚT
D
Denisa Štréblová | 06. 06. 2020

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli bude lepší (cvičím 6xtydne) si rozdělit v ty partie nebo (jak to dělám teď) každý trénink něco jako fullbody--většinou posilují 40minut břicho, 40minut ruce, 40minut nohy? Mohl byste mi prosím nějak poradit/vysvětlit jestli to dělám hodně špatně nebo to není tak zle? Já mám totiž i takový problém, nevím jestli máte zkušenosti s "klientama" s ppp(poruchy příjmu potravy) jsem nepulvylecena anorekticka a tak (možná pro normálního člověka nepochopitelné) mám pocit, že když neprocvicim každý trénink vše, že mi ty svaly tolik neporostou a opadnou mi,ikdyz vím, že většina lidí má rozdělené partie v týdnu. Nevím, zde dotaz dává smysl. Doufám,že ano. Děkuji Štréblová

ODPOVĚDĚT
F
Fana | 26. 06. 2020

Ahoj, pokud cvičíš např. nohy, tak trvá zhruba 48 - 72 hodin než ti zregenerují. Když by jsi jela hned další den nohy, není to úplně optimální. Budou totiž ještě nepřipravené na další trénink a spíš si uškodíš, než aby jsi zvýšila růst svalů. Můžeš se kvůli tomu i přetrénovat. 6x týdně cvičit jde, ale myslím si, že pro normálního člověka je to dost obtížné. Trénink si ale musíš totiž rozumně rozvrhnout. Rád bych ti poradil, ale není to jen tak. Je potřeba znát spoustu dalších faktorů (škola, brigády, jestli děláš i jiné sporty, věk, váha,...). Záleží taky hodně na kvalitním spánku a jídelníčku. Kámoška třeba cvičí 4x týdně: po - nohy, ut: hrudník, biceps, st: volno, čt: záda, nohy, pa: ramena, triceps. Neříkám že je to nejlepší trénink, ale to se nedá říci o žádném. Důležité je aby to člověka bavilo, mělo to hlavu a patu. Tak cvičí už dva roky a výsledky má super. Jinak rozhodně ti svaly neodpadnou a porostou, i kdyby jsi cvičila jen pár krát do týdne. Takový pocit měla určitě spousta lidí, co začala cvičit a hodni má i když tak cvičí několik let. I dokonce já :D

ODPOVĚDĚT
D
David | 13. 09. 2019

Zdravím, chtěl bych se zeptat. V každém videu o tom kolikrát jednu danou partii cvičit říkáš, že je lepší jí cvičit dva krát za týden, ale v tomhle článku vidím, že tam je každá jednou, tak chtěl bych vědět jak to teda je s tím cvičit každou partii víckrát týdně.Děkuji a ať to roste.

ODPOVĚDĚT
D
Daniel Mikšovský | 06. 12. 2021

Ahoj Davide, určitě nejlepší varianta je cvičit daný sval 3× do týdne, protože ty by jsi ho procvičil v pondělí a on do středy z regeneruje a tak ho vezmeš znovu, pam z regeneruje do patku tak ho vezmeš znovu a tak ti roste celý týden. Když to kdyby jsi ho cvičila 1× týdně tak ho procvičis v pondělí, on ti poroste do středy a pak zase do pondeli leží a je vyvalenej jak vorvaň... Tudíš čím častěji=větší růst (ovšem dohledem na zdraví)

ODPOVĚDĚT
starší komentáře
NAPSAT KOMENTÁŘ