13.duben

Bílkoviny čili proteiny a aminokyseliny

posted by Aleš Lamka
Bílkoviny

Neboli proteiny jsou podstatou všech živých organismů. Jsou to látky složené z aminokyselin. Bílkoviny, jako látka samotná, tvoří 80 % z tělesných tkání v lidském organismu. Tvoří mnoho funkcí, mezi které patří transportní, zásobní, ochranná a především stavební. Tu budeme chtít využít na maximum. Bílkoviny ovlivňují růst svalů, šlach, vazů i srdečního svalstva. Obsahují mnoho druhů aminokyselin, například trojici valin, leucin, izoleucin, které se nazývají BCAA. Tyto aminokyseliny jsou využívány, na rozdíl od ostatních, k opravě námi poškozených svalových tkání z tréninku, či dokonce k tvorbě nových. Budeme muset přednostně vyhledávat potraviny, které obsahují dostatečné množství těchto aminokyselin. Kvalitní zdroje bílkovin jsou potraviny živočišného původu. Například maso, vejce, mléko a výrobky z těchto potravin. Mezi méně kvalitní neobsahující dostatečné množství těchto důležitých aminokyselin, nebo jim dokonce nějaká chybí, patří luštěniny, obiloviny a různé cereální výrobky.

 

Aminokyseliny

Jsou k dostání na trhu i jako samotný výrobek. Existují například pod názvem BCAA, který je určen k užívání buď před výkonem, kvůli ochraně svalové hmoty v rýsovací fázi, nebo po výkonu ke zvýšení účinnosti vstřebávání bílkovin v tuto dobu a tím zlepšení podmínek pro růst svalové hmoty.

Rychlost vstřebávání

Každá bílkovina se do těla vstřebává v jiném časovém horizontu. Tvaroh, kaseinové a vícesložkové proteiny mají dlouhou dobu vstřebávání. Postupně se uvolňují a zásobují nás až na 5-7 hodin. To využijeme před spaním nebo k druhé večeři, abychom svaly připravili na dobu hladovění, kdy budeme spát. Vaječná bílkovina a maso se vstřebávají středně dlouho, proto se mohou konzumovat k snídani, svačinám, obědu a potréninkovém jídlu. Syrovátkové bílkoviny patří mezi velmi rychle se vstřebávající, tudíž bychom tyto přípravky měli konzumovat především ihned po cvičení nebo i ráno k snídani, kdy tělo dychtí po nejrychlejších dávkách bílkovin.

Rozložení

Bílkoviny bychom měli, dle mého názoru, přijímat pravidelně po celý den, protože tělo si z nich, na rozdíl od sacharidů, nedokáže dělat zásoby. Jíme tedy 5-7 jídel denně, to znamená, že v každém jídle by měly být kvalitní bílkoviny. Samozřejmě to není jednoduché a bude to potřeba upravit podle potřeb našeho těla. Někdy bude vyžadováno více a někdy bude stačit méně. Ke snídani, kdy tělo hladovělo přes noc, by měla být bílkovinová porce větší, než k svačinám/menším jídlům v průběhu dne. Po tréninku bych volil také větší dávku, protože nastává klíčový moment, kdy je potřeba dodat svalům dostatek živin na to, aby mohly začít růst.

Co z toho všeho pro nás plyne?

Bílkoviny jsou nedílnou součástí a při tvorbě jídelníčku bychom měli počítat s tím, že nejsou jedny a tytéž a dávat větší důraz na takové, které jsou kvalitní a splňují vlastnosti, které požadujeme. Pokud budeme vybírat proteinový přípravek z nekonečné nabídky produktů a zvažovat, který zakoupit, měli by nás zajímat pouze tyto kritéria:

- Obsah bílkovin ve 100g výrobku - Obsah aminokyselin ve 100g výroku - Typ bílkovin - kvalita a rychlost jejich vstřebávání

 
KOMENTÁŘE

Buď první, kdo přidá komentář!

NAPSAT KOMENTÁŘ