27.červen

Jak předejít zánětům pomocí potravin a doplňků

posted by Aleš Lamka
 

Chronický zánět vede k řadě zdravotních komplikací. Zjistěte, které potraviny a doplňky je nejlepší jíst v boji proti zánětům!

 

Za normálních okolností je zánět krátkodobý přirozený proces, který hraje důležitou roli při hojení, buněčných opravách nebo pokud jste zranění či nemocní. Chronický zánět může být i nenápadný a hraje velkou roli v onemocnění jako je artritida, obezita nebo rakovina. Kořeny těchto onemocnění jsou často založeny na špatných stravovacích návycích nebo vlivem nezdravého životního stylu.

Zánět je velmi vážný problém, někteří vědci přímo uvádějí, že je hlavní příčinou nemocí.

 

Co způsobuje zánět?

Existuje celá řada faktorů životního stylu, které se mohou spojit a způsobit zánět.

 

 Věci, na které si dejte pozor:

Zvýšená hladina cukru v krvi

Je prokázáno, že pokud je narušena schopnost zpracovat sacharidy a hladiny cukru v krvi, výsledkem je poškození buněk. To způsobuje zvýšení zánětlivých genů a zvýšený výskyt zánětů.

awesome-hamburger-wallpaper-1920x1080

Zpracované potraviny

Zvýšený příjem zpracovaných potravin, cukrem slazených nápojů, cukrovinek a pekařských výrobků je spojený s vyššími hladinami C -reaktivního proteinu (CRP) - což je prozánětlivá známka používaná k měření zánětu.

Tělesný tuk

Zvýšená tělesná hladina tuku a obezita může přispět k chronickému zánětu.

Potravinové alergie

Pokud konzumujete potraviny, na které jste alergičtí, urychlujete tím zvýšení zánětu.

Potravinová nesnášenlivost

I potraviny, o kterých víte, že jsou pro vás jen mírně nesnášenlivé mohou znamenat vážný problém. I když nežádoucí účinky jsou mírnější (např. nadýmání, žaludeční křeče) mohou přispívat k zánětu chronickému.

Narušená střeva

Bakterie nebo plísňové infekce, zvýšená propustnost střev nebo narušení střevních bakterií může způsobit zánět.

Kortizol a stres

Kortizol - stresový hormon může vést celé tělo k systémového zánětu. Studie zaznamenaly velké zvýšení CRP a prozánětlivých cytokinů.

Environmentální toxiny

Toxiny z BPA plastů, vůně, nefiltrované vody, látky znečišťující ovzduší mohou opět přispívat k tvorbě zánětů.

 

Jak poznat chronický zánět?

K zjištění přesných ukazatelů vaší úrovně zánětu se využívají krevní testy. Nicméně některé společné znaky nebo symptomy mohou být spojeny s chronickým zánětem, jsou to:

  • Dlouhodobé bolesti kloubů
  • Střevní nebo zažívací problémy
  • Pravidelné plísňové nebo virové infekce
  • Refluxní choroba jícnu
  • Artritidy nebo podobné nemoci
  • Chronická bolest
  • Krevní cukr nebo metabolické problémy
  • Cukrovka
  • Osteoporóza

I když tyto příznaky mohou být přítomny z mnoha jiných důvodů, pokud máte podezření, že máte zánětlivé problémy, poraďte se s lékařem.

Jak snížit riziko zánětu

Pro většinu z nás, kteří jsou zdraví, relativně štíhlí a cvičí pravidelně, šance chronického zánětu není život ohrožující problém. Nicméně, může být stále v rozporu se zdravím, výkonem a složením těla. Tudíž, snížení zánětu můžeme pomoci.

Jezte více těchto potravin

Bobule

Bobulovité plody (jahody, maliny, rybíz, borůvky, ostružiny) jsou plné vlákniny, vitamínů, minerálů a především antioxidantů, jsou perfektním jídlem v boji proti zánětům. Kromě vysokého obsahu antioxidantů (bojujících s volnými radikály) mají tyto plody i speciální antioxidanty, známé jako antokyany. Bylo prokázáno, že právě ty bojují proti zánětu a snižují riziko onemocnění.

BenefitsofFreshBerries

Ryby

Omega 3 mastné kyseliny, které se nacházejí v tučných rybách jsou dobře známé "superfood". Konkrétně se jedná o tuky EPA a DHA obsažené v rybách, které jsou klíčové pro boj se záněty. Tyto látky pomáhají v boji proti závažným zdravotním problémům jako je onemocnění ledvin, cukrovka, metabolický syndrom a kardiovaskulární onemocnění.

Pokud nekonzumujete tučné ryby každý den, je vhodné užívat kvalitní omega 3 rybí olej jako doplněk stravy.

Tmavě zelená zelenina

Brukvovitá zelenina jako je květák, brokolice, kapusta je neuvěřitelně zdravá. Výzkumy ukázaly, že obsahují specifické antioxidanty bojující proti zánětům. Například brokolice s vysokým obsahem sulforafanu snižuje zánětlivé cytokiny.

Avokádo

Světově proslulá superpotravina - avokádo je jedním z nejlepších zdrojů tuku, které můžete zahrnout do svého jídelníčku. Avokádo má vysoký obsah zdravých mononenasycených tuků, hořčíku, vlákniny a draslíku, ale také obsahuje látky snižující zánět.

Zelený čaj

Nejenom, že zelený čaj může odehnat nemoci, pomáhá shodit tuk, ale může snížit i zánět. To je způsobeno především sloučeninou EGCG nacházející se v zeleném čaji, která snižuje prozánětlivé cytokiny.

Kakao & tmavá čokoláda

Další slavná superpotravina. Vysoce koncentrovaná tmavá čokoláda a 100 % kakao je plné antioxidantů známých jako flavanoly, které pomáhají snižovat zánět. Používejte minimálně 85 % hořkou čokoládu nebo 100 % kakaový prášek, například do koktejlů, smoothies nebo jogurtů.

Rajčata

Rajčata jsou nedoceněná zelenina (i když technicky jsou klasifikována jako ovoce) s extrémně vysokým obsahem vitaminu C a lykopenu. Lykopen je klíčový antioxidant, který může bojovat proti zánětům a některým typům rakoviny.

 

Užívejte tyto doplňky

Kyselina lipoová

ALA (Alpha-Lipoic Acid) je klíčová mastná kyselina produkována v lidském těle. Hraje roli v produkci metabolismu a energie. Funguje jako antioxidant, může chránit buňky před poškozením a zánětem a zlepšuje citlivost na inzulin.

Kurkumin

Získává se z koření kurkuma. Kurkumin snižuje zánětlivé onemocnění, jako je zánětlivé střevní onemocnění, rakovina, cukrovka, osteoartritida a revmatoidní artritidy.

kurkumin-je-malem-zazrak-1

Zázvor

Zázvor je další nedoceněná superpotravina, která pomáhá v oblasti zdraví, tlumení chorob a zánětu a může také zlepšit anabolické hormony, například hladinu testosteronu. Zázvor pomáhá snížit záněty související s nemocemi jako je cukrovka, rakovina prsu nebo ledvinová onemocnění.

Resveratrol

Jeden z nejmocnějších antioxidantů nacházející se v plodech fialové barvy. Resveratrol je používán v boji s produkcí volných radikálů u rakoviny a může také bojovat proti zánětu, inzulínové rezistenci a mnoha dalších nemocí.

 

Vynechte tyto zánětlivé skupiny potravin

Ke snížení rizika onemocnění omezte příjem potravin z těchto skupin:

  • Nadměrné užívání cukru
  • Umělé transmastné kyseliny
  • Rafinované sacharidy
  • Nadměrné užívání alkoholu
  • Zpracované maso

Jako vždy, všeho s mírou. Svůj jídelníček mějte založený z 80 % z přírodních potravin. Zpracované potraviny, které jsou uvedené výše ať zabírají pouze 10% - 20% vašeho jídelníčku. Důležitou roli hrají i faktory životního stylu jako je pravidelné cvičení, dobrý spánek, málo stresu...

Pamatujte, že výzkum v oblasti zánětu je velmi důkladný. Ukazuje, že zánět hraje podpůrnou roli v téměř každém onemocnění jako je rakovina, obezita, srdeční choroby, cukrovka, artritida a mnoho dalších.

Přeložila: V.

Zdroj: www.muscleandstrength.com

 
KOMENTÁŘE
B
Barbora | 03. 08. 2021

Podle naší babči...kdo jí cibuli a česnek, toho nic neskolí!!...to mi tady chybí :)

ODPOVĚDĚT
NAPSAT KOMENTÁŘ