14.duben

5 nejlepších suplementů pro zlepšení atletického výkonu

posted by Aleš Lamka

Ať už jsi amatérský sportovec nebo víkendový sportovní nadšenec, náš seznam 5 nejlepších suplementů ti pomůže dostat maximum z každého tréninku, utkání nebo i běžeckého závodu, který absolvuješ!

Vygoogluj si slovo "suplementace" a najdeš stovky produktů, které ti pomohou stát se obrovským jako kulturista nebo silným jako powerlifter. Co když se ale tyto konkrétní cíle až tak neshodují s těmi tvými? Co když tě zajímá zlepšení atletických dovedností, všeobecné fitness, celkové zdraví nebo jsi jen víkendový sportovní nadšenec a snažís se vytřískat maximum z každého možného tréninku.

Nakonec ne každý chce strávit svůj život v posilovně. Tvé sportovní aktivity a záliby se mohou skládat i z hraní tenisu nebo fotbalu pár hodin týdně, večerního překážkového běhu nebo domácího cvičení. Možná nebudeš profesionální atlet, ale to neznamená, že bereš svou fyzickou zdatnost na lehkou váhu.

Pokud ti připadá, že mluvím právě o tobě, máš štěstí! Nebudeš potřebovat google, aby sis našel suplementy, které ti mohou pomoct dosáhnout tvých cílů. Představujeme ti našich TOP 5!

 the-5-best-supplements--for-increased-athletic-performance-graphics-1

CREATIN MONOHYDRÁT Doporučené dávkování: 3-5g denně

Asi už jsi slyšel, že kreatin je jeden z nejefektivnějších suplementů, když je naším cílem zlepšení výdrže při velmi intenzivním tréninku nebo nárust svalové hmoty a síly. To je absolutní pravda a to je také přesně ten důvod, proč je kreatin v našem seznamu na prvním místě!

Díky suplementaci kreatinem zvyšujeme naše vlastní zásoby fosfocreatinu (PCr) ve svalech a tím je zrychlena obnova ATP (adenosine triphosphate), což je zdroj energie pro tělo. To je důležité pro každou fyzickou aktivitu, při které je zapotřebí v průběhu vysoko-intenzivních, výbušných trénincích rapidní obnova energie. Proto je pro nás creatin tak důležitý.

Věř nám, že nechceš rychle ztrácet energii, když přeskakuješ hořící jámy a nebo šplháš na 15 metrové skály. Pokud nejsou překážkové běhy zrovna pro vás, můžete zůstat v klidu. Při suplementaci kreatinem studie potvrzují zvýšené výkony také u obyčejných sportů. Větší síla a výdrž se hodí i při hraní hokeje, fotbalu, tenisu a tak dále ..

CAFFEIN Doporučená dávka: 200-400 miligramů, hodinu před aktivitou

Hledáš řešení jak zkrátit tvé předchozí výkony na 5 kilometrovém běhu o pár sekund nebo tě zajímá, jak  zbystřit smysly při hraní fotbalu? ANO, caffeine by ti měl pomoci vylepšit tyto věci! Ergogenická pomoc v oblastech výkonu je již dobře zdokumentovaná a jeho využívání se datuje už od roku 1920.

the-5-best-supplements--for-increased-athletic-performance-graphics-3Většina z nás caffeine konzumuje kvůli jeho dovednosti zvýšit ostražitost a bdělost (jak jinak bychom přečkali den v práci, že?), avšak tento komplexní suplement dokáže také zvýšit vnímání, oxidaci tuků a stimulovat uvolňování endorfinů v průběhu tréninku.

Ať už trávíte své víkendy jakkoli - na fotbalovém hřišti a nebo tvoříte nové osobní rekordy v posilovně - tak aktuální výzkumy podporují účinnost caffeinu při těchto vysoko-intenzivních výkonech a tudíž je jeho zařazení vhodné.

Bonusový tip: Hydratace za zvýšených teplot

Protože se většina fitnessových aktivit odehrává venku v teple nebo ve špatně odvětrávaných posilovnách, udržování správné hydratace je pro udržení optimálního výkonu klíčové. Ujistěte se, že pijete čistou vodu pravidelně po celý den a minimálně každé dvě-tři hodiny. Určitě do sebe dostaňte alespoň 250ml vody 10-20 minut před tréninkem. Po ukončení aktivit opět pokračujte v pravidelných dávkách.

 

BETA-ALANIN Doporučené dávkování: 3-6 gramů denně

Jsi v rozbláceném překážkovám závodě na osmém kilometru a stále tě ještě čekají žebříky a zdi, které je potřeba zdolat. Známí, rodina, fanoušci se dívají. Když je v sázce vaše pýcha a hrdost, potřebuješ vše, co by ti mohlo pomoci. Zkus beta-alanin!

V průběhu vysoko-intenzivního výkonu tvé tělo akumuluje hydrogenové iony, které snižují PH v krvi a nakonec to vede k únavě. Beta-alaninová suplementace vykazuje zvýšení nitrosvalového carnosinu, tím zvyšuje schopnost těla vylučovat hydrogenové iony a tím oddálit únavu.

Beta-alaninová supplementace ti může pomoct zvýšit tréninkové výkony a výdrž, což nakonec vede posunutí tvých stanovených cílů a hranic z minulého roku.

PROTEIN Doporučené dávkování: 20-25g whey proteinu

Fyzická aktivita způsobuje v tvém těle stres. Čím delší, obtížnější a frekventovanějíší tréninky mátě, tím se stres zvyšuje. Jakmile jsou tedy tréninky těžší a těžší, regenerace se stává mnohem důležitějším faktorem a protein je pro pro regenraci velmi podtstaný!

Drž na paměti, že protein je při krátkodobých aktivitách, jako je tréninková seance v posilovně, basketbal 3 na 3 nebo kratší závody, pouze zřídka využit jako energický substrát (palivo). Každopádně je důležitý pro opravu, rekonstrukci a udržování svalové hmoty.the-5-best-supplements--for-increased-athletic-performance-graphics-4

Konzumace proteinových připravků po těžkých trénincích nezvyšuje jen syntézu bílkovin, ale také ti pomůže rychleji regenerovat, aby si mohl opět dominovat další akci!

 

RYBÍ OLEJ Doporučené dávkování: 2g (EPA+DHA)

Rybí olej je výborný zdroj omega-3 mastných kyselin, které jsou klíčové v regeneračním procesu. Protizánětlivé vlastnosti EPA a DHA – dvou esenciálních mastných kyselin, které rybí olej obsahuje, mohou redukovat potréninkové svalové pálení, které se dostavuje po vysoko-inteznivních trénincích, na které tělo nebylo připraveno.

Omega-3 jsou také kriticky důležité pro udržování budování svalové hmoty. Mohou pomoci urychlit regeneraci a tím ti dovolují trénovat častěji a tvrději!

Zdroj: Bodybuilding.com

Napsali: Ciaran Fairman, Krissy Kendall

Přeložil a upravil vlastními slovy: Aleš Lamka

KOMENTÁŘE

Buď první, kdo přidá komentář!

NAPSAT KOMENTÁŘ