13.duben

Kategorie Men’s Physique

posted by Aleš Lamka

Men‘s physique je poměrně nová kategorie ve světě bodybuildingu. V této kategorii je důležitý celkový vzhled a působení závodníka na pódiu. Od samého počátku si okamžitě našla mnoho příznivců, ale i odpůrců. Odpůrci mají

názor, že je pro slabé jedince, kteří nedokáží cvičit tvrdě a nezvládnou to dotáhnout na tak svalnaté postavy, aby mohli soutěžit v kulturistice. Kritika na šortky místo závodních plavek je velmi častá a lidé si myslí, že závodníci této kategorie necvičí nebo nemusí cvičit nohy. Podle mě je to naprostý nesmysl. I v této kategorii má závodník velmi tvrdou přípravu, kde musí tvrdě trénovat, zařazovat časté cardio a perfektně dodržovat stravu jako ve všech ostatních kategoriích. Naopak na můj vkus je tato kategorie přijatelnější na pohled pro obyčejné diváky.

Typ postavy je využitelný i v modelingu, je přirozenější a pohodlnější pro život. Postupem času se začíná konat více a více závodů i závodníků samotných rapidně přibývá. Já osobně vidím tuto kategorii jako velký přínos pro bodybuilding!

Nyní přejdeme k popisu. Rozhodčí kladou velký důraz na celkovou symetrii těla. Závodník nesmí mít příliš velké svaly a zároveň nesmí být ani tak extrémně vyrýsovaný nebo odvodněný jako v kulturistice. Extrémní svalnatost a vyrýsovanost se hodnotí záporně. Barva kůže se klasicky barví do tmava. Nesmíme zapomenout i na upravený účes, který dobře sedí k postavě. Na rozdíl od kulturistiky se nezávodí v závodních plavkách, nýbrž v šortkách, které by měly být až ke kolenům. Nesmí být upnuté/elastické, ale klasicky volné. Barvu volit tak, aby se hodila k soutěžícímu. Loga sponzorů jsou zakázána. Obuv není povolena. Šperky, s výjimkou snubního prstenu, nejsou povoleny. Příjemné vystupování a kontakt s publikem hraje v celkovém hodnocení svou roli.

Kategorie v Men‘s physique se dělí:

Podle věku:      Junioři - do 23 let

                          Muži – bez věkového omezení

Podle výšky:   do 178 cm

                         nad 178 cm

Hlavní rozhodčí může na místě pozměnit kategorie podle počtu přihlášených závodníků. Občas jsem zahlédl upravené rozdělení, kde byla přidána další kategorie: Masters – nad 35 let.

Pózuje se v „půlobratech“, čili přední a zadní póza. Ruce mohou být volně svislé podél těla nebo může být jedna opřená v pase, či bocích.

10524162_10202108915956748_2015566571_n 10483201_10202108915996749_775881124_n

Pokud je více závodníků než 15, první kolo soutěže se nazývá „eliminace“. Rozhodčí podle startovních čísel přivede všechny závodníky a postaví je do řady, případně dvou. Poté je postupně přivede na střed pódia ve skupinách maximálně po pěti, kteří tam provedou půlobraty. Rozhodčí vyberou 15 nejlepších, kteří postoupí do semifinále.

Druhé kolo – semifinále. Soutěžící vchází na pódium postupně, na středu provedou přední a zadní postoj a dále se podle pokynů rozhodčího postaví na jednu nebo druhou stranu pódia. Následně přichází po vyvolání opět na střed pódia ve skupinách maximálně po 5 soutěžících, kde provedou své půlobraty. Rozhodčí vyberou TOP 6, která postupuje do finále.

 Třetí a poslední kolo – finále. Postupně nastoupí všichni na střed a současně pózují v „půlobratech“ podle vyvolávání rozhodčího. Následně jsou přestaveni v opačném pořadí, aby všichni rozhodčí mohli porovnávat ze všech úhlů pohledu. Nakonec nezbývá nic jiného než předat medaile a ocenění.

 Já sám se v této kategorii chystám od příštího roku soutěžit, protože se mi její povaha líbí a vyhovují mi nároky na požadovaný vzhled. Doufám, že budu soutěžit úspěšně a své příznivce nezklamu.

10320476_763177253713414_4891422360212578504_n  
KOMENTÁŘE

Buď první, kdo přidá komentář!

NAPSAT KOMENTÁŘ