Poslední dobou se mi pod nosem několikrát vyskytla velmi zajímavá připomínka klienta po nabídnutí proteinového přípravku, která zněla nějak takto: Protein nechci, po něm vždy ztloustnu.
Není mi úplně jasné, jak na to dané osoby vždy mohou přijít, ale zkusíme si vysvětlit, jak to vlastně je. Opravdu se do po proteinu a nebo celkově bílkovinách ztloustnout neboli zvětšit zásoby podkožního tuku?
Benefity proteinu
Protein opravuje poškozenou tkáň z náročného tréninku
Uvolňuje a pomáhá tvořit hormony a enzymy v našem těle
Zlepšuje imunitu a zdraví.
Podporuje hubnutí, díky snižování pocitu hladu
Trávení proteinu
Jakmile do sebe dostaneme nějaké množství proteinu, začneme ho trávit. Tělo ho bude chtít využít podle naší genetiky, metabolizmus, trénovanosti, množství svalové hmoty a množství svalové hmoty k opravě. Díky tomu nelze nikdy nikomu poradit přesné množství, který by měl konzumovat.
Tělo si tedy protein, který sníme. Rozloží ho na aminokyseliny a čpavek (okolo 90% z celkového množství). Zbytek vyloučíme jako výkaly. Tělo využije tolik aminokyselin, kolik bude potřebovat a přebytek bude konvertován do glukózy, což je zdroj energie, primárně dodávám ze sacharidů. Pokud budeme nasyceni díky kalorickému přebytku společně v součtu příjmu bílkovin, sacharidů a tuků – tento glykogen z proteinu se uloží do tuku.
Množství proteinu, které využijeme
Lidé často hledají nějaké zázračné informace o tom, kolik gramů bílkovin dokážeme využít na jedno jídlo. 20 gramů? 30 gramů? 70 gramů? Dlouho se věřilo, že nějaké podobné číslo existuje. Bohužel tomu tak není. Tělo si vždy vezme, co potřebuje a zbytek vyloučí. Záleží tedy opět na vašem metabolizmus, svalové hmotě, svalech k opravě a také hlavně na celodenním příjmu bílkovin. Pokud jste dobře trénující sportovec, vaše tělo využije pravděpodobně až 2-2,5g bílkovin za dne bez problému. Bude hrát roli také to, zda to rozdělíme do 2 a nebo do 6 jídel. Bude hrát roli to, jak rychle dokážeme daná jídla vstřebat, zda to nebude způsobovat střevní potíže, nafouknutí, hlad a podobně. Obecně doporučuji celodenní příjem bílkovin rozdělit do podobných porcí do všech 5 až 6 jídle za den.
Shrnutí
Je třeba jíst rozumné množství bílkovin, sacharidů a tuků za celý den. Bude záležet na celodenní přijaté a vydané energii. Podle toho tělo bude a nebo nebude ukládat přebytečné kalorie, které nepotřebuje. Tuky mají největší tendenci k uložení do podkožního tuku, další na řadě jsou sacharidy a nejmenší šanci mají proteiny.
Video přikládám ZDE