09.listopad

PROTEINY - NOVÉ HYDRO KONEČNĚ VENKU

posted by Aleš Lamka

PROTEINY

Co jsou bílkoviny?

Bílkoviny, odborně proteiny, patří mezi biopolymery. Jedná se o vysokomolekulární přírodní látky s relativní molekulovou hmotností 103 až 106 složené z aminokyselin.

Proteiny jsou podstatou všech živých organismů. Jejich základní povahu rozpoznal Braconnot již v r. 1819 při zahřívání klihu s kyselinou sírovou.    

 

Proteiny plní různé funkce

  • Stavební (kolagen, elastin, keratin) – podporují svalovou regeneraci a růst
  • Transportní a skladovací (hemoglobin, transferin)
  • Zajišťující pohyb (aktin, myosin)
  • Katalytické, řídící a regulační (enzymy, hormony, receptory)
  • Ochranné a obranné (imunoglobulin, fibrin, fibrinogen)

 

Důležité upozornění

Proteinové přípravky nejsou nelegální. Nejsou to steroidy a není to nezdravá věc, po které se nám rozpustí vnitřnosti, dostaneme infarkt a umřeme. Přišlo mi vhodné toto zdůraznit, protože podobné věci občas slyším.

Vždy se vezme nějaká látka, kterou již teď sami pravděpodobně konzumujete – mléko, vejce, hovězí maso, rýže, sója a různými procesy (např. zahříváním, ultrafiltrací a nebo mikrofiltrací) se jednoduše řečeno vytvoří prášek, ochutí a je to. Samozřejmě to není přesně celý postup. Ale jen zlehka pro představu.

 

Rozdělení práškových proteinů

Syrovátkový protein

Vyznačuje se rychlou stravitelností, využitelností a velmi dobrým obsahem. Ve většině případů má také skvělou chuť. Díky tomu je to jeden z nejvhodnějších proteinů pro budování svalové hmoty.

Koncentrát (WPC – whey protein concentrate) – obsah bílkovin 40-89%, často zde bývá větší množství laktózy a tuku. Vstřebatelnost 1,5-3 hodiny. Čím méně bílkovin obsahuje, tím více má sacharidů a díky tomu je chutnější. To bohužel ale neznamená, že je kvalitnější. Cena bývá nižší.

Izolát (WPI – whey protein isolate) – rychlejší zdroj s nejvyšším obsahem bílkovin kolem 90 % s minimem tuku a laktózy (vhodné pro lidi s mírnou intolerancí na laktózu). Nejčastěji se získává tzv. CFM (Cross-Flow microfiltration) –mikrofiltrát, který je zbaven tuku a laktózy. Jedná se o velmi kvalitní zpracování syrovátkového proteinu. Doba vstřebání je 1-2 hodiny.

Hydrolyzát (WPH – whey protein hydrolysate) – čím vyšší stupeň hydrolýzy, tím rychlejší je vstřebatelnost a lepší využitelnost bílkovin. Jedná se o nejkvalitnější zdroj bílkovin díky nejvyspělejší metodě zpracování bílkoviny. Technologie výroby je nákladná a za výsledný produkt si připlatíme navzdory ne moc dobré chuti. Jelikož neobsahuje již žádné sacharidy, je spíše hořký. Často jej najdete pod názvem HYDRO. Doba vstřebání je pod jednu hodinu.  

 

Toto je produkt, se kterým dnes přicházíme na trh. Na co jsme mysleli? Chtěli jsme nejkvalitnější možný protein, který podpoří co nejlépe budování svalové hmoty a regeneraci. Stupeň hydrolýzy je DH32. Tím pádem je protein nejlépe využitelný, nejrychleji vstřebatelný. Neobsahuje zbytečně téměř žádné tuky a sacharidy navíc. Jediná nevýhoda je zde chuť. Je mírně nahořklá. Je s tím tedy třeba počítat.

Pozor - existuje také velmi často stupeň hydrolýzy DH8 – což je téměř k ničemu a výrobci díky tomu rádi navýší cenu.


 Kasein

Bílkovina získávaná z mléka stejně jako syrovátka (80 % mléka je tvořena kaseinem, která po sražením mléka tvoří tvaroh). Ovšem s pomalým vstřebáváním (6-8 hodin), které oceníme hlavně přes noc – mají antikatabolický efekt. Pomalé a postupné uvolňování aminokyselin dodá tělu stavební částice pro budování svalové hmoty při regeneraci po těžkém tréninku.

 

Existuje několik druhů kaseinu jako například vápenatý, sodný, mléčný koncentrát, mléčný izolát, micelární kasein. Ale o tom třeba jindy.

 

Sušený vaječný bílek  

Živočišný zdroj bílkovin, neobsahuje cholesterol a jeho nevýhodou je špatná rozpustnost. Pomalu vstřebatelné bílkoviny z vaječného bílku se často používají jako jedna z hlavních složek do nočních proteinů. Neobsahuje laktózu, proto může být pro některé lidi vhodný.


Sójový protein

Sója obsahuje celé spektrum aminokyselin. Je vhodná pro vegetariány a při nesnášenlivosti laktózy. Nevhodná je naopak pro osoby, které špatně sóju tráví a způsobuje jím problémy se zažíváním.  Sójový protein úplně nedoporučuji, protože sójová bílkovina má nižší schopnost budovat svalovou hmotu v souvislosti s nižší hladinou testosteronu a horším vstřebáním. Výhodou je nízká pořizovací cena, nevýhodou naopak chuť.

 

Hrachový protein

Neobsahuje lepek ani laktózu a pouze minimum vlákniny. Neměl by nadýmat jako klasický hrách, to ovšem to vždy nemusí být úplně pravda.


Rýžový protein

Neobsahuje lepek. Neobsahuje ani laktózu, špatně se rozpouští a chutná podobně jako rýže. Kdo by to byl řekl.


Protein z konopných semen

Obsahuje celé spektrum aminokyselin a nenasycených mastných kyselin, neobsahuje THC (= Tetrahydrocannabinol). Nevýhodou je vysoká cena a celkem šílená chuť.


Zde přikládám celé prezentační video. 

Příjemnou podívanou a doufám, že se vám bude náš produkt líbit! 


 

Použité zdroje

http://www.viviente.cz/praskove-proteiny-proteinaky-rozdeleni-ii-dil/

https://cs.wikipedia.org/wiki/B%C3%ADlkovina

https://cs.wikipedia.org/wiki/B%C3%ADlkoviny_ve_sportovn%C3%AD_v%C3%BD%C5%BEiv%C4%9B

https://www.khanacademy.org/science/biology/macromolecules/proteins-and-amino-acids/a/introduction-t...

 

 

 

 

 

 

KOMENTÁŘE

Buď první, kdo přidá komentář!

NAPSAT KOMENTÁŘ