Nadýmání a nadměrná plynatost
Určitě jste se již setkali s něčím podobným. Pochybuji, že nevíte, o co jde. Vaše břicho je plnější, nafouklejší, pevnější než obvykle. V břiše cítíte, že něco není v pořádku. Neustále tam něco kručí a následně z vás vyjde pro většinu lidí velmi nepříjemný zápach. To vše vám naznačuje, že něco není v pořádku a je čas změnit některé detaily ve stravě.
Co to je daýmání?
Nadýmání je způsobeno nadměrným hromaděním plynů. “Odchod” střevních plynů v podobě větrů a krkání dokáže člověku velice znepříjemnit život. Plyny, které zůstávají uvnitř, vyvolávají napětí v břiše, což způsobuje větší či menší bolesti břicha a nepříjemný zápach.
Nadměrná plynatost může být i zapříčiněna konzumací některých potravin. Takovým jídlem často bývá fazole a jiné luštěniny, různá zelná zelenina (zelí, kapusta, brokolice, květák), některá cibulová zelenina (česnek, cibule, pórek), kořenová zelenina (řepa, ředkvička)
Problémy s nadýmáním mohou mít dvě příčiny. Jednou je takzvané nadměrné polykání vzduchu, když při dýchání nebo během jídla polkneme příliš mnoho vzduchu. Druhou je proces hnití ve střevech, když trávicí enzymy potřebné ke strávení potravy buď chybí, nebo jsou přítomny jen v malém množství. Trávení jednotlivých živin probíhá pomocí nesprávného trávicího enzymu a na nesprávném místě. Kvůli bakteriím a kvasinkám vzniká hnilobný proces, v důsledku čehož se tvoří střevní plyny. I přítomnost parazitů ve střevech vyvolává nadýmání a křeče v břichu. Hlavní příčinou je to, že přemnožené parazity narušují procesy trávení a mohou způsobovat zánět střev.
Bonusový tip pro zajímavost: Rozborem složení odcházejících plynů můžeme zjistit, o jakou příčinu jde. V prvním případě je složení plynů: dusík, kyslík a oxid uhličitý, zatímco v druhém případě: oxid uhelnatý, vodík a metan.
Poruchy trávení
syndrom dráždivého tračníku, Crohnova nemoc, divertikulóza. Tyto onemocnění v mnoha případech vyvolávají nadýmání. V tomto případě bohužel nemám moc na výběr s bojem proti těmto nepříjemným věcem.
Jak předejít střevním problémům
- Volba správných potravin.
Každý je jiný. Každý bude reagovat na různé potraviny jinak. Záleží na aktuální
situaci ve vašich střevech, na množství enzymů a případných mini alergiích.
Volte tedy potraviny, po kterých se cítíte dobře a víte, že vám nedělají
problémy. Zde se bude každý lišit.
- Nejezte příliš mnoho
bílkovin. 3g a více na 1 kilogram tělesné váhy je pro vás rozhodně zbytečné.
Někdo může mít problémy i na menších dávkách. Dle mých zkušeností bývá ale
problém spíš jinde. Lidé rádi strachy hned sahají na množství bílkovin, což je
podle mě zbytečné.
- Snižte příjem vlákniny. Pokud
to opravdu s vlákninou přeháníte (zelenina, ovesné vločky, brambory) může
se stát, že dostanete průjem a to rozhodně ničemu nepomůže.
- Jídlo důkladně rozžvýkat,
pořádně míchat se slinami. Tím usnadníme a zrychlíme proces trávení
- Rychlost a kvalita trávení je
klíč. Proto volte potraviny, které jsou dobře a rychle stravitelné. Většinou to
jsou méně tučná jídla, protože tuky zpomalují vstřebání a potraviny
s menším obsahem vlákniny, která také zpomaluje trávení.
- Okolo jídel pijte méně vody.
Větším množstvím vody budete ředit sílu a účinnost trávících enzymů a tím
zpomalíte vstřebání.
- Nejezte zkažené potraviny.
Kdo by to byl řekl? Pokud máte příliš dlouho vyndané maso v ledničce, je
velká pravděpodobnost, že se začíná již kazit a nebude vám moc dobře.
- Podpořte funkce trávicího traktu. Možností je několik
- Trávící enzymy (probiotika).
- 16-24 hodin hladovky, což
dovolí trávícímu traktu zregenerovat a tělo vyloučí enzymy, které následně
trávení podpoří.
- Bylinné čaje, které snižují
tvorbu plynů – Anýzový, fenyklový, mátový
Video přikládám zde!