23.listopad

SÝRY a jeho nutriční hodnoty

posted by Aleš Lamka

Sýry a jejich vliv na zdraví


Sýry jsou velmi dobrý a kvalitní zdroj proteinu a živočišných tuků. Obsahují Vápník, Vit A, B12, Zinek, Fosfor, Sodík. Sýry vyrobené ze zvířat krmených pouze travou obsahují velké množství omega3 mastných kyselin a vitamín K-2. ✌Obsah proteinu na 100g se velmi liší. Dávejte tedy pozor na nutriční tabulky. Protein je z většiny pomalu vstřebatelný kasein. Za mě tedy ideální na noc, abychom tělu dávali bílkoviny po co nejdelší dobu.

Obsah tuku na 100g výrobku se také razantně liší. Zde je obzvlášť důležité dávat si pozor, protože množství tuků v sýrech bývá obecně celkem vysoké a to znamená, že do sebe dostaneme pořádnou dávku Kcal. Takový Grana Padao sýr má 400kcal na 100g výrobku. Vzhledem k tomu, že ženy mívají v dietě například 1500-2000kcal, tak případných 100g sýra je celkem velká část jejich denního příjmu. Takže pozor, pečlivě hlídat kalorie a množství tuků v daném výrobku.

Nevýhody sýrů a mléčných výrobků jsou malinko horší předpoklady na trávení ve větším množství. Spousta lidí dobře nezpracovává laktózu. Může tedy přijít horší trávení, snižování kvality vstřebání, nafouknutí a průjem. Vápník zároveň může bránit vstřebání některých minerálů, jako je například Hořčík. Volte tedy množství a druhy sýrů obezřetně!

Jaké sýry doporučuji a jsou tedy zdravé? Je jich opravdu mnoho a bude záležet na vás. Nezdravé rozhodně nejsou. Jen je třeba uvažovat rozumně a přemýšlet nad tím, co vám jednotlivé výrobky dají vzhledem k jejich množství proteinu, tuků a laktózy.

Já osobně mám rád tvrdé sýry jako cihla, chedar, ementál, mozzarella, parmezán, grana padano. Ale i cottage a případně kozí, ovčí sýry. Bohužel ale patřím k těm, kteří by to s jejich množstvím neměli moc přehánět, tudíž mám denně v jídelníčku ideálně tak do 50g.

Zde se můžete podívat na diskuzí lidí na dané téma u mě na instagramu
https://www.instagram.com/p/B4ZawyDgyGs/
KOMENTÁŘE

Buď první, kdo přidá komentář!

NAPSAT KOMENTÁŘ