16.prosinec

NEBOJTE SE JÍST ZDRAVÉ TUKY

posted by Aleš Lamka

TUKY A JEJICH BENEFITY

 

Když si představíte nějaký jídelníček a jídla, která byste asi rádi běžně jedli a používali, tak určitě nezůstane u holých kuřecích prsou a suché rýže. Myslím, že spousta lidí si dietní jídelníček bohužel ale podobným stylem představí a myslí si, že už nikdy nemůže jíst více méně normální a rozmanitá jídla, která mají třeba nedej bože trochu tuku. Jíme tuk, jak můžeme tedy tuk hubnout, že? Nesmysl!

 

Naštěstí tomu tak opravdu být nemusí. Když plánuji jídelníček svým klientům nebo například i sobě jak v nabírací fázi, nebo ve fázi hubnutí, dokonce i před závody, kdy jde trochu všechno víc do extrému, tuky nikdy kompletně nevyřazuji. Nikdy!

 

Tuky totiž potřebujeme ke správnému fungování našeho těla. Nejenže náš mozek rád tuky, protože je především tvořen z cholesterolu a tuku, tak hodně ovlivňují naši náladu, stres, hormony a přemýšlení.

Budeme mít silné a zdravé kosti, protože tuky pomáhají vstřebávat minerály a vitamíny, pomáhají metabolismu vápníku, vitaminu D a K2.

Zlepšujeme funkce těla v rámci silových výkonů, stavby těla i při hubnutí! Tuky zlepšují citlivost buněk na inzulín, což zlepšuje dodávku živin. Snižují zanícení, které případně brání regeneraci. Omega 3 mastné kyseliny pomáhají hormonům, které lépe využívají tukové zásoby na energii, podporují funkci štítné žlázy, která se hodně stará o hubnutí, tuky dokážou dobře zasytit, pak se tolik nepřejídáme. Trocha cholesterolu pomáhá budování svalové hmoty a pomáhají zlepšovat hladinu testosteronu.

Posilujeme imunitní systém, zlepšujeme kvalitu kůže a zraku. Podporujeme reprodukční systém.

Snižujeme riziko rakoviny, zlepšujeme hladinu cholesterolu a redukujeme rizika srdečních chorob. Většinou to slyšíte obráceně tento bod, že? V čem je tedy háček?

Většina lidí, která neřeší zdravý jídelníček, rozumný příjem potravin a často navštěvuje fastfoody anebo restaurace, nemá správný příjem omega 3 a omega 6 mastných kyselin. Ideální poměr těchto dvou kyselin by měl být 1:1 anebo 1:2 omega 3 versus omega 6.

V dnešní době to bývá ale klidně i 1:20, a v tom je ten problém. Většina benefitů, o kterých jsem tu mluvil přichází až s tímto správným poměrem mastných kyselin. Opačný poměr, dělá naprosto přesný opak. Jak docílíme zdravějšího příjmu tuků?

Vyhněte se transmastným tukům, což jsou zpracované rostlinné omega 6 oleje, které se vyrábí za vysokých teplot. Označují se jako ztužené či částečně ztužené tuky, mají při pokojové teplotě tuhý stav. Najdeme je asi ve všech vyrobených produktech. Sušenky, tyčinky, brambůrky, sladkosti, fastfoody.

Měli byste lehce omezit příjem omega 6 mastných kyselin a nezpracovávat je tepelně. Omega 6 nejsou nezdravé sami o sobě, jen ten poměr umí prostě vychýlit ke špatné straně a tepelná úprava uvolňuje volné radikály a ničí kvalitu. Nejčastěji tyto věci najdeme v restauracích a fastfoodech, kde se vše koupe a smaží v kukuřičném, sójovém, slunečnicovém a sezamovém oleji.

Měli bychom se hodně soustředit na příjem živočišných tuků z masa, vajec, i másla ghí a kokosového oleje. Zároveň dát velký důraz přímo na omega 3, což je například suplementace, mořské plody, bio maso, vlašské ořechy, listová zelenina, mandle a tak dále.

Avokádo, extra panenský olivový olej a další oleje, které budeme konzumovat za studena jsou také samozřejmě velmi dobrý a zdravý zdroj tuků. Proto jsem v průběhu videa ukazoval nějaké recepty, abyste dostali inspiraci na domácí majonézu, domácí pesto, guacamole a další.

 

Tuků se nemusíte bát, jen dejte pozor, jaké volíte, jak je zpracováváte, odkud je berete, jakou mají kvalitu a kolik jich konzumujete.

Využijte jejich potenciál na plné pecky a uvidíte, že se vyplatí vyřadit to nezdravé, zařadit to zdravé a ve správném množství. Vaše zdraví, vaše tělo i vaše svaly a výkony vám jedině poděkují!

Videjko najdete zde!

KOMENTÁŘE

Buď první, kdo přidá komentář!

NAPSAT KOMENTÁŘ