MED A JEHO VLIV NA ZDRAVÍ
Máš rád med? Kde všude ho používáš?
Já osobně moc čaje a podobné věci nepiju, takže med sám o sobě mi
nic moc neříkal. Než budeme pokračovat, tak tu mám jeden detail – ohřívání a
tepelná úprava medu hodně jeho
pozitivních efektů, enzymů nutričních hodnot SNIŽUJE! Takže dejte pozor.
Med se dá využít jako sladidlo a nebo zdroj rychlých
sacharidů, vitamínů a minerálů kdykoliv přes den (když ho tedy nebudeme moc
tepelně upravovat).
Nutriční hodnoty na 100g
Bílkoviny – 0,25g
Sacharidy – 82g
Tuky – 0g
Energie – 332kcal
Vláknina – 0g
Med obsahuje pořádnou dávku antioxidantů. Organické kyseliny a fenolické sloučeniny. Což snižuje riziko infarktů, srdečních onemocnění, rakovinu a zlepšuje to kvalitu krve a krevní tlak. Snižuje hladinu cholesterolu.
Sacharidy jsou složené z glukózy fruktózy. Jsou to rychle vstřebatelné sacharidy, každopádně reakce na inzulín není nijak extra velká a škodlivá. Je to tedy velmi dobrý zdroj pro doplnění energie, například při i okolo výkonu. Jen je třeba dávat pozor na množství, protože přeci jen, obsah sacharidů v medu není nijak malý a dá se to lehce přehnat.
Já osobně med dávám po cvičení jako rychlý zdroj sacharidů, vitamínů a minerálů. Rád si užiju jeho sladkou chuť a pocit, že to pořádně roste. Ještě k tomu to není nic nezdravého, takže paráda!
Drobnost na konec – není med jako med. Kupujte pokud možno co nejkvalitnější! Domácí a od místních včelařů
Zde se můžete podívat k mému příspěvku na instagram a přečíst si reakce lidí v komentářích - https://www.instagram.com/p/B4rYGz6AZWe/