13.prosinec

MED - nutriční hodnoty a vliv na zdraví

posted by Aleš Lamka

MED A JEHO VLIV NA ZDRAVÍ

Máš rád med? Kde všude ho používáš?

Já osobně moc čaje a podobné věci nepiju, takže med sám o sobě mi nic moc neříkal. Než budeme pokračovat, tak tu mám jeden detail – ohřívání a tepelná úprava medu hodně jeho pozitivních efektů, enzymů nutričních hodnot SNIŽUJE! Takže dejte pozor.

Med se dá využít jako sladidlo a nebo zdroj rychlých sacharidů, vitamínů a minerálů kdykoliv přes den (když ho tedy nebudeme moc tepelně upravovat).

Nutriční hodnoty na 100g 

Bílkoviny – 0,25g

Sacharidy – 82g

Tuky – 0g

Energie – 332kcal

Vláknina – 0g

 

Med obsahuje pořádnou dávku antioxidantů. Organické kyseliny a fenolické sloučeniny. Což snižuje riziko infarktů, srdečních onemocnění, rakovinu a zlepšuje to kvalitu krve a krevní tlak. Snižuje hladinu cholesterolu.

Sacharidy jsou složené z glukózy fruktózy. Jsou to rychle vstřebatelné sacharidy, každopádně reakce na inzulín není nijak extra velká a škodlivá. Je to tedy velmi dobrý zdroj pro doplnění energie, například při i okolo výkonu. Jen je třeba dávat pozor na množství, protože přeci jen, obsah sacharidů v medu není nijak malý a dá se to lehce přehnat.

 Já osobně med dávám po cvičení jako rychlý zdroj sacharidů, vitamínů a minerálů. Rád si užiju jeho sladkou chuť a pocit, že to pořádně roste. Ještě k tomu to není nic nezdravého, takže paráda!

Drobnost na konec – není med jako med. Kupujte pokud možno co nejkvalitnější! Domácí a od místních včelařů

Zde se můžete podívat k mému příspěvku na instagram a přečíst si reakce lidí v komentářích -  https://www.instagram.com/p/B4rYGz6AZWe/
KOMENTÁŘE

Buď první, kdo přidá komentář!

NAPSAT KOMENTÁŘ