17.říjen

JE FRUKTÓZA ZDRAVÁ A NEBO ŠKODÍ NAŠEMU ZDRAVÍ?

posted by Aleš Lamka

Fruktóza je jednoduchý sacharid, který se přes naše játra štěpí na glykogen. Má pomalejší glykemický index, což znamená, že se vstřebává pomaleji. Více zasytí a výkyv hladiny inzulínu není tak rapidní. To zní velmi dobře, ne? Jenže na internetu se většinou tvrdí, že je fruktóza pro naše tělo nezdravá

Glukóza vs. fruktóza

Glukóza je jednoduchý sacharid, který známe jako klasický cukr. Nemusí se štěpit přes játra a jde ihned do těla jako zdroj energie. Glykemický index a rychlost vstřebání je velmi vysoká. Zvýšení inzulínu je rapidnější a trvá krátkou dobu.

Fruktóza je jednoduchý sacharid, který se přes naše játra štěpí na glykogen. Má pomalejší glykemický index, což znamená že se vstřebává pomaleji.

Oba cukry se ve výsledku přetvoří na energii, kterou potřebujeme pro správné funkce těla a jeho dobré fungování. Zároveň pro oba druhy cukru platí, že při nepřiměřené konzumaci bude přemíra uložena do tuku.

 

Zápory nepřiměřené konzumace fruktózy

  • Možné zvýšení LDL, což je špatný druh cholesterolu a hromaděním v naších tepnách, postupem času může zvyšovat riziko srdečních problémů.
  • Zvýšení kyseliny močové
  • Zvýšení jaterních hodnot (tučná játra)
  • Problémy s citlivostí na inzulín
  • Fruktóza nezasycuje jako glukóza
  • Leptinová resistence, což je hormon, který nám reguluje pocit hladu a zasycení

 

Benefity fruktózy

  • Fruktóza je rychlý a dobře využitelný zdroj energie.
  • Má pomalejší vstřebání a menší výkyv hladiny inzulínu.
  • Může zasytit na delší dobu než jednoduchý cukr.
  • Fruktóza se nachází i v ovoci, kde najdeme další vitamíny, minerály a vlákninu. Je rozhodně zdravější konzumovat ovoce než uměle vytvořené zdroje fruktózy, protože přejíst se ovocem není snadné.
  • Není pro tělo nijak nepřirozená. Optimální poměr příjmu glukózy vs. fruktózy je okolo 2-3:1.

 

Závěr

Pro zdravé jedince, kteří sportují se fruktóza využije jako zdroj energie a nemá škodlivý vliv na naše zdraví v rozumném množství. Zdravější zdroje fruktózy jsou určitě víceméně všechny druhy ovoce než umělé prášky. Tak či tak, pro sportovce nebo obyčejného aktivního člověka s vyváženým příjmem živin po celý den, není fruktóza nijak zvlášť zdraví škodlivá.

Na druhou stranu pro člověka, který se celý den bude válet u počítače a následně u televize, s pravidelnou konzumací slazených nápojů, slazených pokrmů a všemožných sladkostí s příjmem 500 g sacharidů za den, tento druh stravování zdravý určitě nebude.

Nebojte se ovoce, nebojte se fruktózy – vše v rozumné míře!

 
Video, kde si rozbereme podrobně všechny jednotlivé body o fruktóze přikládám  

KOMENTÁŘE

Buď první, kdo přidá komentář!

NAPSAT KOMENTÁŘ