22.listopad

Cibule a česnek

posted by Aleš Lamka

CIBULE a ČESNEK jsou zdravé potraviny?

Super věc, ne? Ochutí jídlo, pořádně vytuní váš dech na pořádného pankáče! Kdo je máte rádi?

Nutriční hodnoty na 100g:

Česnek – Bílkoviny 16,5g, Sacharidy, 72,7g, Tuky 0,75g, Energie 331kcal, Vláknina 9g, Draslík 1193mg, Fosfor 414mg, Hořčík 77mg, Vápník 79mg, Sodík 60mg, B6 1,6mg, Choline 67,5mg

Cibule – Bílkoviny 1,1g, Sacharidy, 9,3g, Tuky 0,1g, Energie 40cal, Vláknina 1,7g, Draslík 146mg, Fosfor 29mg, Hořčík 10mg, Vápník 23mg, Sodík 4mg

Česnek vypadá mnohem bohatší na nutriční hodnoty, vitamíny a minerály. Cibule je na tom o hodně hůř. Každopádně, česneku si nikdy nedáme více, než pár gramů, tudíž to vyjde podobně. Stále asi ale o kousek lépe, než u cibule. Obě dvě věci, jsou teoreticky samozřejmě zdravá věc. Česnek je velmi silný antioxidant, jsou to přírodní antibiotika, prevence proti rakovině, zlepšují pevnost kotí. Cibule je také antioxidant, snižuje cholesterol, chrání proti rakovině. Obě věci obsahují fruktooligosacharidy, což je druh sacharidů, který posilují naše trávící bakterie ve střevech, tím pomáhají zlepšovat kyselé prostředí a tím mohou pomoci trávení a zácpě.


Ale pozor, zde je zase celý háček. Rádi vše přeháníme, bohužel i zde u větší míry (což je více, než „malinko“) budeme tu rychlost trávení podporovat až moc společně s antinutrienty, které potraviny obsahují. Jídlo se nemusí dost efektivně využít, můžeme začít tvořit plyny a být nafouknutí. Větší míra těchto dvou potravin tedy způsobuje spíše problémy s trávením.

Názory lidí na dané téma můžete najít tady:
https://www.instagram.com/p/B3_bdy5AFp3/
KOMENTÁŘE

Buď první, kdo přidá komentář!

NAPSAT KOMENTÁŘ