Brambory a batáty jsou výborným zdrojem komplexních sacharidů, vlákniny, vitamínů a minerálů.
Obsahují již vodu a proto mají na první pohled méně kalorií, než například rýže. To si ale nelpěte, protože po uvaření rýže vodu natáhne a dostane se nakonec na podobné hodnoty. Rýži si rozebereme v některé z dalších příspěvků. Jste spíše na rýži a nebo brambory?
Zdravý zdroj sacharidů jako jsou brambory nám pomáhají v mnoha věcech. Pomalé sacharidy zasytí na dlouhou dobu, tím dokážeme vydržet déle na nižších kaloriích a tím lépe hubneme. Vláknina pomáhá čištění střev. Pozor ale, někdy i toho může být už dost a může se spustit průjem. Ani s vlákninou by se to nemělo přehánět. Optimální trávení je ve správné dietě vždy klíč. Využít maximum z minima, cítit se plní energie bez pocitu hlavu.
Pocit hladu ovlivňuje hormon ghrelin, který nám říká, že je hlad. Pomalé zasycujících sacharidy ho drží na správné hladině a my budeme v klidu a nebudeme se přežírat blbostmi.
Zpátky k věci. Brambory nám pomohu zlepšit citlivost na inzulín, což povede k lepšímu zdraví a zpracování potravy do svalů. Snižujeme riziko cukrovky. Snižují tlak krve a jsou zdrojem draslíku, což pomáhá správným funkcím těla společně s dobrým příjmem sodíku a vody. Bude napomáhat dobrému držení vody v těle. Pomáhá imunitě a cholin pomáhá snížení zánětům (inflamation), může přispět ke snížení stresu, zlepšení nálady a lepšímu spánku. Batáty mají oproti klasické bramboře sladkou chuť, pokud hledáte změnu.
Obě dvě varianty jsou ale
velmi kvalitní zdroj energie a doporučuji je „s rozume“ zařadit do naších
jídelníčků!
Nutriční hodnoty:
Bílkoviny 1,7g
Sacharidy 16-20g
Tuky 0,1g
Vláknina 2,4g
Energie 70-80kcal
Hořčík 21mg
Železo 0,52mg
Draslík 407mg
Choline 11mg
Výborným zdrojem VitE, B5, B6, VitA, VitC
Zde se můžete mrknout na diskuzi ohledně brambor u mě na instagramu:
https://www.instagram.com/p/B3oUck6Ae6j/
Můžete se podívat na kompletní video, kde mluvím o nejlepších potravinách do diety