VEPŘOVÉ SÁDLO

ÚDAJE JSOU UVEDENY PRO 100 G POTRAVINY
  • 896 Kcal
  • 0 Bílkovin
  • 0 Sacharidů
  • 99 Tuků
Aleš Lamka Osobní postřeh

Dlouho jsem zavrhoval vepřové sádlo, protože mě ani ve snu nenapadlo, že může být jeden z nejzdravějších zdrojů tuků. Nejenže je vepřové sádlo levné, snadno se využije a přidá do různých pokrmů. Je plné zdravých tuků, vitamínů a minerálů (například vitamínu D) a k tomu zlatá třešnička na dortu: Chutná výborně a naše jídlo dokáže povznést na další úroveň. Člověk může mít zprvu výčitky, protože na to nebyl zvyklý, ale věřte, že chybu neuděláte. Samozřejmě dejte pozor ale na kalorie, ty v něm jsou jako ve všech zdrojích tuku. Lehce nám to může vyskočit nahoru!



OSTATNÍ VYŽIVOVÉ HODNOTY

Vepřové sádlo je živočišný tuk, který se získává z tuku prasat. Sádlo je velmi kalorické a je složeno převážně z tuků, tvořených zejména nasycenými mastnými kyselinami, a to až okolo 40 %. Má ve svém složení ideální poměr tzv. esenciálních mastných kyselin, které jsou navázány právě v tucích. Jedná se zejména o tyto kyseliny:

Kyselina olejová – prokazatelně napomáhá snižování hladiny LDL cholesterolu. Je také účinnou prevencí cukrovky a očních onemocnění.

Linolová mastná kyselina (omega 6 mastné kyseliny) – Tato kyselina zpomaluje růst tukové tkáně. Mírní cholesterol a pomáhá zabránit předčasné ateroskleróze, chronickému vysokému krevnímu tlaku.

Linolenová mastná kyselina (omega 3 mastné kyseliny) – Je to kyselina přímo nezbytná pro naše zdraví. Pomáhá korigovat procesy v lidském těle, správnou funkci nervů a srdečně-cévního systému.

Navíc v sádle nenajdete žádné transmastné kyseliny. Tyto jsou četně zastoupeny v průmyslově ztužených tucích. Protože je samo nositelem skvělé chuti, nenajdete v něm ani žádná dochucovadla, aromata a barviva. Žádné náhražky másla, sádlo nic takového nepotřebuje.

Další výhody vepřového sádla:

  • Dlouhá doba spotřeby – Sádlo vám při správném skladování v temném a chladném místě (lednice) vydrží skutečně velmi dlouho.
  • Vysoký obsah tzv. „zdravých“ tuků. Kolem 60%. Většinu z tohoto zdravého tuku zastupuje v sádle již zmíněná kyselina olejová.
  • Lidé s intolerancí na laktózu si mohou na sádle pochutnat zcela bez obav.
  • Sádlo je velmi dobře roztíratelné na chléb. Stačí mu jen pár minut mimo ledničku.
  • Je perfektní na smažení. Kdo někdy ochutnal smažený řízek na sádle, už nikdy nebude chtít jiný. Sádlo má vysoký bod kouřivosti a snese i vysoké teploty při smažení.
  • Sádlo je schopné pomáhat i v léčbě vašich nemocí. Hřejivé zábaly s vepřovým sádlem prokazatelné působí při léčbě nemocí horních cest dýchacích a při léčbě kašle.
  • Sádlo se hojně využívá i v kosmetice jako základ různých mastí s obsahem látek, rozpustných v tucích. Pomáhá i při léčbě jizev, popálenin, ekzému, lupénky, oparů, suché kůže