Dlouho jsem zavrhoval vepřové sádlo, protože mě ani ve snu nenapadlo, že může být jeden z nejzdravějších zdrojů tuků. Nejenže je vepřové sádlo levné, snadno se využije a přidá do různých pokrmů. Je plné zdravých tuků, vitamínů a minerálů (například vitamínu D) a k tomu zlatá třešnička na dortu: Chutná výborně a naše jídlo dokáže povznést na další úroveň. Člověk může mít zprvu výčitky, protože na to nebyl zvyklý, ale věřte, že chybu neuděláte. Samozřejmě dejte pozor ale na kalorie, ty v něm jsou jako ve všech zdrojích tuku. Lehce nám to může vyskočit nahoru!
Kyselina olejová – prokazatelně napomáhá snižování hladiny LDL cholesterolu. Je také účinnou prevencí cukrovky a očních onemocnění.
Linolová mastná kyselina (omega 6 mastné kyseliny) – Tato kyselina zpomaluje růst tukové tkáně. Mírní cholesterol a pomáhá zabránit předčasné ateroskleróze, chronickému vysokému krevnímu tlaku.
Linolenová mastná kyselina (omega 3 mastné kyseliny) – Je to kyselina přímo nezbytná pro naše zdraví. Pomáhá korigovat procesy v lidském těle, správnou funkci nervů a srdečně-cévního systému.
Navíc v sádle nenajdete žádné transmastné kyseliny. Tyto jsou četně zastoupeny v průmyslově ztužených tucích. Protože je samo nositelem skvělé chuti, nenajdete v něm ani žádná dochucovadla, aromata a barviva. Žádné náhražky másla, sádlo nic takového nepotřebuje.