OSTATNÍ VYŽIVOVÉ HODNOTY
B12 |
16,1 μg |
Selen |
43,9 μg |
Fosfor |
236 mg |
Horčík |
82,5 mg |
Draslík |
341 mg |
Makrely jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny a jejich maso obsahuje také hodně vitamínu B12 (téměř 700% denní potřeby).
Maso makrel dále obsahuje minerály, jako je selen, měď, fosfor, hořčík a železo. Jsou v něm také menší množství vitaminu A, draslíku, zinku a sodíku. Spolu s 230 kaloriemi na filet – v průměru 100 gramů – je v něm také 21 gramů bílkovin, což představuje zhruba 40% denního doporučeného příjmu.
Mezi přínosy makrely patří zejména:
- zlepšení zdraví a vzhled vlasů,
- ochrana kůže,
- prevence makulární degenerace související s věkem,
- posílení imunitního systému,
- snížení hladiny cholesterolu,
- prevence různých chronických onemocnění,
- zlepšení zdraví kostí
Dále sem můžeme zařadit benefity pro vaší pokožku kvůli
omega-3 a selenu.
Bílkoviny, železo, zinek a omega-3 mastné kyseliny vám mohou pomoci
s posílením vašich vlasů.
Koenzym Q10 je úzce spojen s
prevencí infekcí a posilováním obranyschopnosti těla před oxidačním stresem.
Snižují LDL cholesterol a zvyšují hladinu HDL cholesterolu.
Antioxidační účinky makrely a to hlavně díky vysoké hladině
selenu pomáhají přecházet
buněčným mutacím a chronickým onemocněním neutralizací volných radikálů. Zlepšují
minerální hustotu kostí, zlepšují
kognitivní funkce, snižuje riziko vzniku
cukrovky a
makulární degenerace.