UZENÁ MAKRELA

ÚDAJE JSOU UVEDENY PRO 100 G POTRAVINY
  • 270 Kcal
  • 21 Bílkovin
  • 0 Sacharidů
  • 21 Tuků
Aleš Lamka Osobní postřeh

Makrela je velmi zdravý druh ryby, který obsahuje kvalitní bílkoviny a zdravé omega 3 mastné nenasycené kyseliny. Dá se říct, že je to možná jeden z nejzdravějších druhů ryb, které můžete konzumovat. Já osobně makrely poslední dobou miluji a nechápu, proč jsem se jim vyhýbal. Dříve jsem je moc nevyhledával, ale teď jsem jim přišel na chuť. Šťavnatost, výrazná chuť mě dostala. Jako bonus bych vyzdvihnul nulový čas na přípravu. Doporučuji vyzkoušet!



OSTATNÍ VYŽIVOVÉ HODNOTY

B12 16,1 μg
Selen 43,9 μg
Fosfor 236 mg
Horčík 82,5 mg
Draslík 341 mg
Makrely jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny a jejich maso obsahuje také hodně vitamínu B12 (téměř 700% denní potřeby). Maso makrel dále obsahuje minerály, jako je selen, měď, fosfor, hořčík a železo. Jsou v něm také menší množství vitaminu A, draslíku, zinku a sodíku. Spolu s 230 kaloriemi na filet – v průměru 100 gramů – je v něm také 21 gramů bílkovin, což představuje zhruba 40% denního doporučeného příjmu.

Mezi přínosy makrely patří zejména:

  • zlepšení zdraví a vzhled vlasů,
  • ochrana kůže,
  • prevence makulární degenerace související s věkem,
  • posílení imunitního systému,
  • snížení hladiny cholesterolu,
  • prevence různých chronických onemocnění,
  • zlepšení zdraví kostí
Dále sem můžeme zařadit benefity pro vaší pokožku kvůli omega-3 a selenu. Bílkoviny, železo, zinek a omega-3 mastné kyseliny vám mohou pomoci s posílením vašich vlasů. Koenzym Q10 je úzce spojen s prevencí infekcí a posilováním obranyschopnosti těla před oxidačním stresem. Snižují LDL cholesterol a zvyšují hladinu HDL cholesterolu. Antioxidační účinky makrely a to hlavně díky vysoké hladině selenu pomáhají přecházet buněčným mutacím a chronickým onemocněním neutralizací volných radikálů. Zlepšují minerální hustotu kostí, zlepšují kognitivní funkce, snižuje riziko vzniku cukrovky a makulární degenerace.