SÝR GOUDA

ÚDAJE JSOU UVEDENY PRO 100 G POTRAVINY
  • 341 Kcal
  • 26 Bílkovin
  • 1 Sacharidů
  • 26 Tuků
Aleš Lamka Osobní postřeh

Kdo by neznal sýr gouda. Není to běžná fitness potravina, kterou bych běžně viděli v každém zdravém jídlu, protože kromě kvalitních bílkovin obsahuje i velkou dávku tuku a to už většině lidí moc nepasuje do kalorií. Každopádně pokud vyznáváte tukové diety, sýr gouda vám pomůže udělat jídelníček zajímavějším, chutným a takovým, že se budete na vaše jídla těšit. V základu na něm není nic nezdravého a špatného, proč bychom se ho měli bát. Vzpomínám si, když jsem za mlada jedl non stop roztavený rohlík s goudou v mikrovlnné troubě. To by mi asi už dneska neprošlo, sakryš.



OSTATNÍ VYŽIVOVÉ HODNOTY

Gouda je nejslavnějším holandským tvrdým sýrem a je považován za jeden z nejpopulárnějších na světě.  Bílkoviny, které se nacházejí v sýrech, patří k těm velmi kvalitním. Obsahují všechny esenciální aminokyseliny, navíc v ideálním poměru. Sýr Gouda je dobrým zdrojem mnoha vitamínů a minerálů. Zhruba 30 gramů sýra  poskytuje okolo 10 % denní hodnoty vápníku, fosforu, zinku a vitamínu B12.

  • Omega -3 - podporuje fungování nervového a kardiovaskulárního systému, zvyšuje cévní tonus a brání rozvoji deprese.
  • Omega -6 - udržuje hladinu cholesterolu v krvi a zvyšuje lokální imunitu pokožky.
  • Omega -9 - brání rozvoji cukrovky a stimuluje produkci hormonů.
  • Kyselina palmitová - zvyšuje vstřebávání vápníku a brání rozvoji změn souvisejících s věkem.
  • Kyselina linolová - zvyšuje hustotu buněčných membrán a stěn cév.
  • Kyselina linolenová - má účinek spalování tuků.

Vitamíny na 100 g:

  • Vitamín A - 165 mcg;
  • Retinol - 0,164 mg;
  • Beta karoten - 0,01 mg;
  • Vitamín B1, thiamin - 0,03 mg;
  • Vitamín B2, riboflavin - 0,334 mg;
  • Vitamín B4, cholin - 15,4 mg;
  • Vitamín B5, kyselina pantothenová - 0,34 mg;
  • Vitamín B6, pyridoxin - 0,08 mg;
  • Vitamín B9, folát - 21 mcg;
  • Vitamín B12, kobalamin - 1,54 mcg;
  • Vitamín D, kalciferol - 0,5 mcg;
  • Vitamín D3, cholekalciferol - 0,5 mcg;
  • Vitamín E, alfa tokoferol - 0,24 mg;
  • Vitamín K, fylochinon - 2,3 mcg;
  • Vitamín PP - 0,063 mg.

Makronutrienty na 100 g:

  • Draslík, K - 121 mg;
  • Vápník, Ca - 700 mg;
  • Hořčík, Mg - 29 mg;
  • Sodík, Na - 819 mg;
  • Fosfor, P - 546 mg.

Mikroelementy na 100 g:

  • Železo, Fe - 0,24 mg;
  • Mangan, Mn - 0,011 mg;
  • Měď, Cu - 36 μg;
  • Selen, Se - 14,5 μg;
  • Zinek, Zn - 3,9 mg.