SARDINKY V RAJČATOVÉ OMÁČCE

ÚDAJE JSOU UVEDENY PRO 100 G POTRAVINY
  • 214 Kcal
  • 16 Bílkovin
  • 3 Sacharidů
  • 15 Tuků
Aleš Lamka Osobní postřeh

Sardinky jsou zdravé rybky plné bílkovin s menším obsahem tuku, který obsahuje zdravé omega3 mastné kyseliny. Většinou jsou k dostání v plechovce. Osobně volím před olejem raději rajčatovou omáčku jako menší zlo, protože u oleje nikdy nevíte, kolik ho vlastně do sebe dostanete, což nedělá dobře mému čistému svědomí v rámci počítání kalorií a poctivé stravy. To samé mimochodem platí i o soli. Jednou za čas podobná lahůdka může zajímavě obohatit jídelníček. Přesto obecně doporučuji raději volit čerstvé rybky, které si připravíte doma sami, abyste měli vše pod kontrolou.



OSTATNÍ VYŽIVOVÉ HODNOTY

Sardinky můžeme vyzdvihnout pro jejich mimořádný přínos pro lidské zdraví. Zejména jsou plné zdravých omega-3 tuků, které dokáží významně snižovat riziko kardiovaskulárních příhod. Vedle toho omega-3 tuky také pomáhají k lepší náladě, myšlení, oběhu krve a metabolismu glukózy a inzulinu, snižují krevní tlak a chrání před srdečními chorobami.

Podle některých studií mají sardinky stejně vysoký obsah omega-3 tuků jako losos. Jedna malá krabička sardinek dokáže pokrýt denní potřebu tohoto úžasně zdravého tuku.

To však není všechno, čím jsou sardinky pro nás prospěšné. Obsahují spoustu vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, zinku, mědi, manganu a také celou sadu vitamínů B. Sardinky jsou také dobrým zdrojem selenu, což je důležitý protirakovinný stopový minerál. Význam sardinek spočívá také v tom, že v mořském potravinovém řetězci jsou velmi nízko, a proto se v nich neukládají škodlivé toxiny, jako je rtuť.