SALÁTOVÁ OKURKA

ÚDAJE JSOU UVEDENY PRO 100 G POTRAVINY
  • 14 Kcal
  • 1 Bílkovin
  • 2 Sacharidů
  • 0 Tuků
Aleš Lamka Osobní postřeh

Obyčejnou okurku asi zná každý z nás. Je to velmi jednoduše připravitelná a mnoha způsoby využitelná zelenina. Dají se dělat saláty všeho druhu anebo ji lze jen obyčejně nakrájet na talíř. Není to žádná zázračná potravina, ale má málo kalorií, zasytí a oku lahodí. Když moje manželka dceři oloupe okurku, cítím to vždycky přes celý dům a mám na ni také hroznou chuť. Je zajímavé, že když si ji připravím sám, tak krásně nevoní.



OSTATNÍ VYŽIVOVÉ HODNOTY

Díky svému složení okurky zlepšují stav svalů, šlach, kloubů, chrupavek, ale i vlasů a nehtů. Působí silné detoxikačně, čistí kůži při akné a ekzému a celé tělo při dně a revmatismu. Díky močopudným a očistným účinkům snižuje otoky, vyplavuje písek z ledvin a napomáhá rozpouštění močových a ledvinových kaménků, je vhodná i při zánětech močových cest. Protože neobsahuje téměř žádné kalorie a naopak je velkým zdrojem vitamínů a minerálních látek, pomáhá při redukčních dietách a celulitidě. Okurku tvoří až 95 procent vody a tak je skvělou volbou v případě, pokud jste během dne zanedbávali pitný režim. Obsahuje vitamíny A, B i C, díky kterým posílíte imunitu a dodáte tělu energii. Pravidelnou konzumací okurky můžete pomoci ledvinám. Z těla vyplavuje toxiny. Snižuje hladinu kyseliny močové a tak pomáhá k lepšímu fungování ledvin. Okurková šťáva v kombinaci s mrkví dokáže účinně působit jako prevence proti artritidě, případně zmírňovat bolesti u lidí s artritickými problémy.