Rýže, rýže a rýže – z toho se skládá většina mého jídelníčku. Rýže je perfektně stravitelná, nezpůsobuje nafouknutí díky malému obsahu vlákniny a chutná mi. Je to výborný zdroj sacharidů. Pokud máte ale jíst denně a několikrát jen stále stejnou rýži, trochu to časem omrzí. Můžeme vyzkoušet rýžové nudle, což je více méně jedno a to samé. Výhoda je doba vaření v rámci 2-3 minut. Jiný tvar, jiná chuť a tím pádem máme jídlo zajímavější. Rád si do nudlí přidávám sójovou omáčku na výraznou chuť! Nevýhoda je bohužel větší cena.
Nudle rýžové syrové se vyrábí z rýžové mouky, vody a soli. Převládají zde sacharidy hlavně ve formě škrobu. Bílkoviny se vyskytují méně, tuky nejsou skoro žádné a lepek neobsahují vůbec. Mezi přítomné minerály patří například mangan a železo, z vitamínů jsou nejvíce zastoupené vitamíny skupiny B a vitamín E.
Protože rýžové nudle neobsahují lepek, jsou vhodnou potravinou pro lidi s celiakií. Díky rýži posilují imunitní systém, pomáhají se zbavovat toxinů a působí na zdraví pokožky, vlasů a nehtů a zpomalují proces stárnutí. Zlepšují trávení a stabilizují obsah cukru v krvi. Nenadýmají, proto jsou ideální při žaludeční a žlučníkové dietě. Jsou dobrou prevencí ledvinových kamenů. Pomáhají snižovat riziko rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty, snižují krevní tlak a udržují zdravé srdce a pomáhají i při hubnutí.