JASMÍNOVÁ RÝŽE

ÚDAJE JSOU UVEDENY PRO 100 G POTRAVINY
  • 355 Kcal
  • 7 Bílkovin
  • 78 Sacharidů
  • 0,5 Tuků
Aleš Lamka Osobní postřeh

Kdo by neznal a nebo nikdy nejedl rýži. Rýže je klasický a pravděpodobně nejoblíbenější zdroj sacharidů každého správného fitnessáka. Rýže má skvělou chuť, dá se jednoduše připravit na mnoho způsobů, a hlavně je to kvalitní a velmi dobře vstřebatelný zdroj sacharidů. To nám umožní doplnit potřebné množství energie bez větších trávících potíží, což je pro správný jídelníček velmi důležitá věc, na kterou by každý měl dávat velký důraz!



OSTATNÍ VYŽIVOVÉ HODNOTY

Co se skrývá pod pojmem jasmínová rýže?

Specifickou vlastností jasmínové rýže je přirozená květinová vůně po jasmínu. Vyniká jemnou delikátní chutí. Původně byla vyšlechtěna v Thajsku pro královskou rodinu, ale dnes už se pěstuje i v dalších zemích. Vzhledem i chutí je podobná rýži basmati, ale na rozdíl od ní je lepivější, díky tomu se skvěle hodí na rizota, nákypy a pro konzumaci hůlkami s asijskými jídly. Výborně chutná v kombinaci s masem, rybami, krevetami nebo ve sladké úpravě.

Proč jasmínová rýže?

  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi,
  • je oblíbená při redukční dietě (pro vysoký obsah vlákniny a minimum tuku),
  • v redukční i objemové dietě je kvalitním zdrojem sacharidů,
  • je bohatá na vitamíny (zejména vit B a E) a minerály (mangan, železo, selen, ad.),