RYBÍ OMÁČKA

ÚDAJE JSOU UVEDENY PRO 100 G POTRAVINY
  • 73 Kcal
  • 11 Bílkovin
  • 7 Sacharidů
  • 1 Tuků
Aleš Lamka Osobní postřeh

Rybí omáčka není na první pohled a pomyšlení úplně nic fitnessácky super zázračného. Ale složení je ze 75% sardel a k tomu už jen sůl a cukr. Dá se tedy říct, že to není nic tak úplně šíleného. Rybí omáčku rád používám jednoduše do rýže k různým rybám, aby to šlo chuťově do kupy. Nebo si dělám i vlastní omáčky ze zeleniny k příloze, kam přidám trochu tohoto výrobku navíc a tím ho posunu chuťově na jinou a extravagantní úroveň. Tyto drobnosti a lehké změny nám pomohou obohatit různorodost našeho jídelníčku a díky tomu nám vše chutná a není pak problém zůstat na plánovaných jídlech bez hříšného pomyšlení na fastfood dobrůtky



OSTATNÍ VYŽIVOVÉ HODNOTY

Sůl 21,6 g
Rybí omáčka je běžným dochucovadlem v asijské kuchyni, ale používali ji už i ve starém Římě. Má jantarovou barvu a vzniká fermentací ančoviček s mořskou solí. Její thajský název je Nam pla a v kuchyni dobře poslouží jako náhrada samotné soli. Obsahuje vysoké množství bílkovin a sacharidů. Rybí omáčku můžete použít do dochucení polévek, salátů, smažených jídel či dipů na namáčení.