RAJČATA

ÚDAJE JSOU UVEDENY PRO 100 G POTRAVINY
  • 22 Kcal
  • 1 Bílkovin
  • 4 Sacharidů
  • 0,2 Tuků
Aleš Lamka Osobní postřeh

Velké rajče střední rajče malé rajče – kupodivu každý chutná jinak. Dá se využít ve vašem jídelníčku mnoha způsoby, víceméně ke všem variantám jídel. Stačí rajče umýt, rozkrojit, posolit a po pepřit nebo okořenit podle naší chuti. Baví mě vymýšlet všechny možné různé kombinace, proto mě díky tomu hnedka dané jídlo chutná malinko jinak. Vždycky se na to těším, co vlastně dneska vymyslím. Nebojte se zkoušet všechny možné různé varianty a díky tomu dokázat pokračovat bez nějakých chyb ve vašem jídelníčku. Občas podobné drobnosti hrají velkou roli.



OSTATNÍ VYŽIVOVÉ HODNOTY

Zralé rajče neobsahuje skoro žádný tuk, naopak obsahuje beta karoteny a vitamíny A, C, D, F, K, celý soubor skupiny B a vysoký podíl vlákniny. Rajčata jsou výborným zdrojem antioxidantů – nejvýznamnější je u těchto plodů lykopen.

Díky obsahu lykopenu jsou rajčata významnou ochranou proti vzniku oběhových chorob, rakoviny tlustého střeva a nádorových onemocnění. U mužů je jejich pravidelná konzumace prevencí před rakovinou prostaty.
  • Zdroj antioxidantů, zejména karotenoidů (provitamín A), zejm. lykopenu
  • Zdroj dalších látek, například - tyraminu, niacinu a biotinu
  • Zmenšuje dráždivé účinky česneku nebo velkých dávek vitamínu C na trávicí soustavu
  • Má vliv na řízení hladiny krevního cukru, zmírňuje nespavost a deprese