OSTATNÍ VYŽIVOVÉ HODNOTY
Quinoa jsou zralá semena merlíky chilského. Semena jsou podobná kuskusu nebo amarantu. Narozdíl od nich ale neobsahují lepek a proto je quinoa vhodná pro lidi, kteří mají alergii na lepek. Quionoa je vyloženě výživovou bombou jelikož má vysokou nutriční hodnotou. Díky vysokému podílu hořčíku a vitamínu B2, prospívá lidem trpícím migrénami a jako potravina s velmi vysokým obsahem vlákniny je i velmi dobře stravitelná a obsahuje i základní aminokyseliny.
Quinoa
disponuje všemi 8 esenciálními aminokyselinami, které určují plnohodnotnost bílkovin v potravině. Proto je srovnávána se sójou luštinatou, která je svým složením také považována za významnou. Včetně aminokyseliny – lysinu, který se obvykle u obilovin jeví jako limitující.
Quinoa zvyšuje pohyblivost střev, napomáhá při snižování krevního tlaku, cholesterolu a snižuje riziko rakoviny, srdečních onemocnění a diabetu. Předchází vzniku žlučových kamenů a pomáhá z těla vylučovat toxiny.
Vápník posiluje kosti a spolupůsobí při srážení krve, ovlivňuje funkci svalů a přenos neuronů. Posiluje činnost nervové soustavy a napomáhá lepšímu spánku. Konzumace Quinoi dělá vaši pleť mladší a zářivější.
Z mikronutrientů je quinoa
bohatá na vápník, hořčík, mangan, železo, vitaminy skupiny B, vitamin E, měď, zinek a kromě toho navíc i vlákniny.