QUINOA - MERLÍK ČILSKÝ

ÚDAJE JSOU UVEDENY PRO 100 G POTRAVINY
  • 373 Kcal
  • 13 Bílkovin
  • 63 Sacharidů
  • 6,1 Tuků
Aleš Lamka Osobní postřeh

Quinoa je velmi zajímavý zdroj sacharidů, který mě baví v situacích, kdy mě již rýže leze krkem. Když chci zkusit něco jiného, sáhnu po quinoe. Příprava je jednoduchá, rychlá. Chutná velmi dobře a stále to jsou kvalitní sacharidy, plné minerálů. Nezhoršuje nijak moje trávení a tím pádem je to jeden z nejlepších možných zdrojů energie na tvrdé tréninky.



OSTATNÍ VYŽIVOVÉ HODNOTY

Quinoa jsou zralá semena merlíky chilského. Semena jsou podobná kuskusu nebo amarantu. Narozdíl od nich ale neobsahují lepek a proto je quinoa vhodná pro lidi, kteří mají alergii na lepek. Quionoa je vyloženě výživovou bombou jelikož má vysokou nutriční hodnotou. Díky vysokému podílu hořčíku a vitamínu B2, prospívá lidem trpícím migrénami a jako potravina s velmi vysokým obsahem vlákniny je i velmi dobře stravitelná a obsahuje i základní aminokyseliny.

Quinoa disponuje všemi 8 esenciálními aminokyselinami, které určují plnohodnotnost bílkovin v potravině. Proto je srovnávána se sójou luštinatou, která je svým složením také považována za významnou. Včetně aminokyseliny – lysinu, který se obvykle u obilovin jeví jako limitující.

Quinoa zvyšuje pohyblivost střev, napomáhá při snižování krevního tlaku, cholesterolu a snižuje riziko rakoviny, srdečních onemocnění a diabetu. Předchází vzniku žlučových kamenů a pomáhá z těla vylučovat toxiny. Vápník posiluje kosti a spolupůsobí při srážení krve, ovlivňuje funkci svalů a přenos neuronů. Posiluje činnost nervové soustavy a napomáhá lepšímu spánku. Konzumace Quinoi dělá vaši pleť mladší a zářivější.

Z mikronutrientů je quinoa bohatá na vápník, hořčík, mangan, železo, vitaminy skupiny B, vitamin E, měď, zinek a kromě toho navíc i vlákniny.