PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO GHÍ

ÚDAJE JSOU UVEDENY PRO 100 G POTRAVINY
  • 893 Kcal
  • 0 Bílkovin
  • 0 Sacharidů
  • 99 Tuků
Aleš Lamka Osobní postřeh

Mezi fitness jídelníčky obyčejné máslo častokrát nenajdete. Určitě existují zdravější zdroje tuku pro naše srdce a správnou hladinu cholesterolu. Každopádně, pokud na to prostor je, máme dostatek rostlinných, čili těch zdravějších tuků a chceme použít nějaké to máslíčko – doporučuji máslo ghi, které neobsahuje laktózu a má zvýšený tepelný bod, což znamená že při smažení nezrací žádné své vlastnosti a nestane se nezdravým. Chuťově je výborné a nenajdete problém.



OSTATNÍ VYŽIVOVÉ HODNOTY

Ghí má všechny podstatné znaky přepuštěného másla, tj. vysoký kouřový bod (až 250 °C), nulový obsah laktózy a dlouhou, až roční trvanlivost. Od běžného přepuštěného másla se liší způsobem přípravy – nevaří se jen do okamžiku, kdy se začne odpařovat voda a oddělí se mléčná sušina, ale až do doby, než sušina začne karamelizovat. Ve srovnání s obvyklou formou přepuštěného másla má ghí zlatavější barvu. Po přepuštění zachovává nutriční hodnotu másla (vitamín A, vitamín E, draslík, hořčík, železo).

V čem je lepší oproti klasickému máslu?
Výhod má ghí hned několik. První, veskrze praktická, je jeho trvanlivost. Naše prababičky neměly mrazáky a ledničky, naopak másla bylo více než dost, a než aby ho zkažené vyhodily, vyrobily si z něj přepuštěné máslo. To totiž vydrží v lednici či na tmavém místě při pokojové teplotě až několik měsíců. Další výhodou je bezesporu fakt, že při výrobě se z másla odstraní mléčné bílkoviny, a zůstane nám tak stoprocentní tuk. Ghí je tím pádem vhodné pro lidi s intolerancí laktózy (a samozřejmě také pro celiaky; je přirozeně bezlepkové).

Na rozdíl od klasického másla má ghí příznivý vliv na snižování cholesterolu v našem těle. Na základě studií a experimentů na zvířatech i lidech bylo prokázáno, že pokud se ghí užívá pravidelně a v rozumném množství, aktivně snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Výbornou vlastností přepuštěného másla je také jeho bod zakouření. Zatímco klasické máslo, stejně jako rostlinné oleje, má bod zakouření okolo 120° až 150°, ghí jej má až u 250°, což z něj činí výborný tuk vhodný nejen k vaření či dušení, ale také smažení.


Benefity:

  • Vysoký bod zakouření
  • Ghí obsahuje celou řadu vitamínů rozpustných v tucích.
  • Je vhodné pro alergiky – je totiž bez laktózy i mléčných bílkovin!
  • Vyniká vysokým obsahem CLA.
  • Je významným zdrojem kyseliny máselné.
  • Ghí – podpoří i zdraví kostí.
  • Má blahodárný vliv na trávení.
  • Zmírňuje rozvoj zánětů.