PAPRIKA ŽLUTÁ

ÚDAJE JSOU UVEDENY PRO 100 G POTRAVINY
  • 29 Kcal
  • 1 Bílkovin
  • 5 Sacharidů
  • 1 Tuků
Aleš Lamka Osobní postřeh

Paprika je druh zeleniny, který je nejen nabitý pořádnou dávkou vitamínu C a je pro nás zdravá. Dokáže hlavně ale obohatit náš jídelníček mnoha způsoby. V obchodě papriku seženete v mnoha barvách, čímž dáte talíři jiný nádech, což vám pomůže mít radost z jídelníčku. Můžete ji připravit na mraky způsobů, které vás budou bavit. Od klasického nakrájení, přes přípravu v troubě, můžete s její pomocí připravit třeba i omáčku na vaši rýži, což je asi můj aktuální nejoblíbenější způsob, jak papriku využít.



OSTATNÍ VYŽIVOVÉ HODNOTY

Sodík 4 mg
Draslík 120 mg
Vápník 8 mg
Horčík 10 mg
Fosfor 19 mg
Vitamin C 120 mg
Vitamin E 0,8 mg
Karoten 0,26 mg

Paprika je velice variabilní zelenina. Existují nejen různé barevné odrůdy, ale rozlišujeme také papriky nepálivé a pálivé. Všechny druhy papriky obsahují vitamíny A, C a K, přičemž nejbohatší na vitamíny je paprika červená. Rovněž jsou významným zdrojem minerálů, jako je například draslík, hořčík, fosfor a vápník.

Díky obsahu výše uvedených látek mají papriky i pozitivní účinky na zdraví. Jejich zdravotní vliv je dokonce ovlivňován i samotnou barvou papriky.

Chcete-li udělat radost vaším očím, pak zařaďte do svého jídelníčku žlutou papriku. Nejenže vás potěší svou barvou, ale hlavně svým obsahem vitamínu E, který je důležitý pro správnou funkci našeho oka. Dále se ve žluté paprice přirozeně vyskytují i dva antioxidanty lutein a zeaxanthin, které pomáhají předcházet tvorbě šedého zákalu.