PAPRIKA ZELENÁ

ÚDAJE JSOU UVEDENY PRO 100 G POTRAVINY
  • 26 Kcal
  • 1 Bílkovin
  • 5 Sacharidů
  • 0,4 Tuků
Aleš Lamka Osobní postřeh

Paprika je druh zeleniny, který je nejen nabitý pořádnou dávkou vitamínu C a je pro nás zdravá. Dokáže hlavně ale obohatit náš jídelníček mnoha způsoby. V obchodě papriku seženete v mnoha barvách, čímž dáte talíři jiný nádech, což vám pomůže mít radost z jídelníčku. Můžete ji připravit na mraky způsobů, které vás budou bavit. Od klasického nakrájení, přes přípravu v troubě, můžete s její pomocí připravit třeba i omáčku na vaši rýži, což je asi můj aktuální nejoblíbenější způsob, jak papriku využít.



OSTATNÍ VYŽIVOVÉ HODNOTY

Sodík 4 mg
Draslík 120 mg
Vápník 8 mg
Hořčík 10 mg
Fosfor 19 mg
Vitamin C 120 mg
Vitamin E 0,8 mg
Karoten 0,26 mg

Paprika je velice variabilní zelenina. Existují nejen různé barevné odrůdy, ale rozlišujeme také papriky nepálivé a pálivé. Všechny druhy papriky obsahují vitamíny A, C a K, přičemž nejbohatší na vitamíny je paprika červená. Rovněž jsou významným zdrojem minerálů, jako je například draslík, hořčík, fosfor a vápník.

Díky obsahu výše uvedených látek mají papriky i pozitivní účinky na zdraví. Jejich zdravotní vliv je dokonce ovlivňován i samotnou barvou papriky.


Zelená paprika obsahuje kyselinu listovou, která je důležitá zejména pro těhotné ženy a vývoj plodu. Zároveň podporují krvetvorbu, a ač se to nemusí zdát, zelené papriky podporují dobrou náladu.

Konzumace zelené papriky je prospěšná pro těhotné ženy, kyselina listová působí pozitivně na vývoj plodu. Pozitivně působí i na krvetvorbu a ovlivňuje psychiku. Vitamín E pomáhá proti stárnutí a zabraňuje vzniku rakoviny. Paprika chrání zuby a dásně, podporuje trávení, dobrý zrak, imunitu organismu a snižuje riziko výskytu srdečních nemocí.