PAPRIKA ČERVENÁ

ÚDAJE JSOU UVEDENY PRO 100 G POTRAVINY
  • 35 Kcal
  • 1 Bílkovin
  • 6 Sacharidů
  • 0,35 Tuků
Aleš Lamka Osobní postřeh

Paprika je druh zeleniny, který je nejen nabitý pořádnou dávkou vitamínu C a je pro nás zdravá. Dokáže hlavně ale obohatit náš jídelníček mnoha způsoby. V obchodě papriku seženete v mnoha barvách, čímž dáte talíři jiný nádech, což vám pomůže mít radost z jídelníčku. Můžete ji připravit na mraky způsobů, které vás budou bavit. Od klasického nakrájení, přes přípravu v troubě, můžete s její pomocí připravit třeba i omáčku na vaši rýži, což je asi můj aktuální nejoblíbenější způsob, jak papriku využít.



OSTATNÍ VYŽIVOVÉ HODNOTY

Sodík 4 mg
Draslík 120 mg
Vápník 8 mg
Horčík 10 mg
Fosfor 19 mg
Vitamin C 120 mg
Vitamin E 0,8 mg
Karoten 0,26 mg

Paprika je velice variabilní zelenina. Existují nejen různé barevné odrůdy, ale rozlišujeme také papriky nepálivé a pálivé. Všechny druhy papriky obsahují vitamíny A, C a K, přičemž nejbohatší na vitamíny je paprika červená. Rovněž jsou významným zdrojem minerálů, jako je například draslík, hořčík, fosfor a vápník.

Díky obsahu výše uvedených látek mají papriky i pozitivní účinky na zdraví. Jejich zdravotní vliv je dokonce ovlivňován i samotnou barvou papriky.

Červené papriky jsou důležitým zdrojem vitamínu A (karoten) a C. Oba vitamíny chrání pleť před předčasným stárnutím a vzniku vrásek. Jako jediná obsahuje rutin, látku chránící cévy před kornatěním.

Díky obsahu karotenu zpomaluje proces stárnutí a podporuje zrakovou ostrost a pomáhá chránit kůži. Papriky posilují naši obranyschopnost a díky vysokému obsahu vlákniny podporují trávení. Červená paprika se také vyznačuje obsahem karotenoidů, zvaných lykopen, jenž napomáhá předcházet rakovině prostaty, děložního čípku, slinivky břišní a močového měchýře.