OSTATNÍ VYŽIVOVÉ HODNOTY
Sodík |
1208 mg |
Horčík |
4 mg |
Jak samotná zelenina, tak i nálev, do něhož se přidává nejrůznější koření, obsahuje spoustu živin. Jmenovitě vitamin A, který ocení oči i pokožka. Dále pak vitamin C potřebný pro obranyschopnost, a pozor, i vitamin K klíčový pro srážlivost krve. Nechybí ani draslík, jenž bývá spojován s regulací krevního tlaku, čímž předchází kardiovaskulárním chorobám. Tato nakyslá „příloha“ vám dodá také vápník, s nímž zase patřičně naloží kosti a zuby.
Aktivace trávicího systémuNakládané okurky jsou bohaté na vlákninu, přispívají k revitalizaci trávicího traktu a předchází zdravotním potížím spojeným se špatným trávením. Mimo to podporují rychlejší hubnutí.
Prevence rakovinyJakákoliv nakládaná zelenina (či zeleninová směs) včetně okurek je výborným zdrojem pro alkalizaci těla. Zatím co si pochutnáváte na této křupavé dobrotě, ona tlumí v našich střevech růst nebezpečných buněk podporujících rakovinu.
Řídí vznik střevních mikrobůBěhem procesu fermentace se vytváří kyselina mléčná, která přináší do lidského organismu prospěšné bakterie. Potraviny, jež prošly fermentací, obsahují mnoho zdravých bakterií – probiotika. Tyto bakterie podle mnoha studií ovlivňují dokonce příznivě i poruchy úzkosti.
Nálev nevylévejte!! I ten má své bonusyPozitivní účinky mají nejen samotné okurky, ale i jejich nálev. Je nasycený šťávou ze zeleniny, enzymy, kořením, bylinkami a esenciálními oleji. Lák z okurek obsahuje draslík, který je znám především pro ulehčení opileckých stavů. Nálev z okurek dokonce působí jako energetický nápoj a pomáhá předcházet vzniku svalových křečí.