NAKLÁDANÁ KYSELÁ OKURKA

ÚDAJE JSOU UVEDENY PRO 100 G POTRAVINY
  • 28 Kcal
  • 0,4 Bílkovin
  • 6 Sacharidů
  • 0,1 Tuků
Aleš Lamka Osobní postřeh

Kyselé okurky jsou pro mě chuťovka, která má dokonce i rozumné využití! Obsahují velkou dávku dobrých bakterií, což jsou probiotika, které pomáhají zdraví a funkčnosti našich střev. Zlepšují naše trávení. Okurky se dají přidat kdykoliv a k jakémukoliv jídlu navíc. Mají výraznou chuť a mají velký obsah soli. Na což si sice někteří lidé musí dát pozor, ale sportovci, kteří trénují tvrdě to naopak využijí! Dostatek sodíku podporuje funkce našeho těla, našich svalů a jejich správnou plnost, výkon a kontrakci při tréninku.



OSTATNÍ VYŽIVOVÉ HODNOTY

Sodík 1208 mg
Horčík 4 mg
Jak samotná zelenina, tak i nálev, do něhož se přidává nejrůznější koření, obsahuje spoustu živin. Jmenovitě vitamin A, který ocení oči i pokožka. Dále pak vitamin C potřebný pro obranyschopnost, a pozor, i vitamin K klíčový pro srážlivost krve. Nechybí ani draslík, jenž bývá spojován s regulací krevního tlaku, čímž předchází kardiovaskulárním chorobám. Tato nakyslá „příloha“ vám dodá také vápník, s nímž zase patřičně naloží kosti a zuby.

Aktivace trávicího systému
Nakládané okurky jsou bohaté na vlákninu, přispívají k revitalizaci trávicího traktu a předchází zdravotním potížím spojeným se špatným trávením. Mimo to podporují rychlejší hubnutí.

Prevence rakoviny
Jakákoliv nakládaná zelenina (či zeleninová směs) včetně okurek je výborným zdrojem pro alkalizaci těla. Zatím co si pochutnáváte na této křupavé dobrotě, ona tlumí v našich střevech růst nebezpečných buněk podporujících rakovinu.

Řídí vznik střevních mikrobů
Během procesu fermentace se vytváří kyselina mléčná, která přináší do lidského organismu prospěšné bakterie. Potraviny, jež prošly fermentací, obsahují mnoho zdravých bakterií – probiotika. Tyto bakterie podle mnoha studií ovlivňují dokonce příznivě i poruchy úzkosti.

Nálev nevylévejte!! I ten má své bonusy
Pozitivní účinky mají nejen samotné okurky, ale i jejich nálev. Je nasycený šťávou ze zeleniny, enzymy, kořením, bylinkami a esenciálními oleji. Lák z okurek obsahuje draslík, který je znám především pro ulehčení opileckých stavů. Nálev z okurek dokonce působí jako energetický nápoj a pomáhá předcházet vzniku svalových křečí.