Mrkev je zelenina, která se dá použít více méně ke všemu. Dá se jíst za syrová, dá se i tepelně upravit. Jako jedna z mála druhů zeleniny je mrkev velmi dobrá na trávení, protože většině lidí nezpůsobuje problémy zažívací potíže, nenafukuje. Trávení je pro nás velmi důležitá věc. V dietě, kdy se snažíme bagrovat kila zeleniny, abychom se zaplácli a chvilku neměli hlad, tak to nemusí vždy dobře skončit, díky velkému množství vlákniny a následnému nafouknutí, případně i průjmu. Mrkev je v tomto směru velmi dobrý a rozumný pomocník!
Sodík | 25 mg |
Draslík | 170 mg |
Vápník | 25 mg |
Horčík | 3 mg |
Fosfor | 15 mg |
Železo | 0,3 mg |
Měď | 0,02 mg |
Zinek | 0,1 mg |
Mangan | 0,1 mg |
Vitamin C | 10 mg |
Vitamin E | 0,56 mg |
Vitamin B6 | 0,14 mg |
Karoten | 12,5 mg |
Thiamin | 0,1 mg |
Riboflavin | 0,01 mg |
Niacin | 0,2 mg |
Mrkev je důležitá především pro svůj obsah betakarotenů a vitamínů A, B, C, D. Čerstvá mrkev nabízí také spoustu zdravé vlákniny.
Některé látky obsažené v mrkvi na sebe váží těžké kovy a pomáhají je tak lépe odvádět z těla. Mrkev pomáhá při problémech s šeroslepostí, močovými kameny nebo revmatickými záněty kloubů. V lidovém léčitelství se mrkev používala jako močopudný a projímavý prostředek.