MANDARINKA

ÚDAJE JSOU UVEDENY PRO 100 G POTRAVINY
  • 43 Kcal
  • 1 Bílkovin
  • 12 Sacharidů
  • 0 Tuků
Aleš Lamka Osobní postřeh

Mandarinka chutná roční dceři, tak je přeci naprosto jasné, že to musí být super zdravý kousek ovoce. Mandarinka je velmi jednoduše skladovatelné ovoce, které stačí oloupat a hnedka se do něj můžeme plnou parou opřít. Samozřejmě, že musíme počítat s kaloriemi, které obsahuje, ale do našich jídelníčků se určitě vejde. Je to velmi příjemná změna od rýže a kuřecích prsou a udělá vám to radost. Tak to má být, dieta vás musí bavit.



OSTATNÍ VYŽIVOVÉ HODNOTY

Vitamín C 23 mg
Měď 0,04 mg
Vitamín B6 0,07 mg
Thiamin 0,05 mg
Draslík 146 mg
Riboflavin 0,03 mg
Mandarinka je dobrý zdroj vitamínu C, který je významným antioxidantem. Plody obsahují také bioflavonoidy, jež mají stejný účinek. Dále obsahuje petkin a vlákninu.

Konzumace mandarinek pomáhá snižovat hladinu krevního cholesterolu a mírní revmatické potíže. Pektin je schopen na sebe vázat vodu. Mandarinky se proto podílejí na hospodaření buněk s vodou. Díky této vlastnosti lze také říct, že mandarinky i lépe zasytí.

Souhrn benefitů:
  • detoxikuje tělo,
  • působí protizánětlivě a díky spoustě antioxidantů a vitamínů posiluje imunitu,
  • čistí rány a usnadňuje jejich hojení,
  • pomáhá ze stravy efektněji získávat železo, což je prvek zodpovědný za správné zásobování našich orgánů kyslíkem,
  • podporuje správné zažívání, bojuje proti ukládání cholesterolu a ulehčuje hubnutí,
  • je velmi prospěšná pro osoby se srdečními obtížemi a cukrovkou,
  • obsahuje vápník a draslík, čímž je užitečná pro naše kosti a svaly,
  • snižuje vysoký krevní tlak,
  • zlepšuje náladu a dodává energii,
  • je zázrakem v péči o pleť, čistí ji, rozjasňuje a zpomaluje tvorbu vrásek,
  • stejně perfektní je i pro kvalitu vlasů, udržuje je déle bez šedin, dodává jim lesk, objem a sílu, potlačuje jejich vypadávání.