ÚDAJE JSOU UVEDENY PRO 100 G POTRAVINY
  • 204 Kcal
  • 22 Bílkovin
  • 0 Sacharidů
  • 12 Tuků
Aleš Lamka Osobní postřeh

Losos je moje nejoblíbenější ryba. Vyniká velmi zajímavou a specifickou chutí, což dokáže příjemně obohatit náš jídelníček. Dá se velmi snadno připravit v troubě či na páře na mnoho způsobů dle vaší chuti. Je to tučná bílkovina, což znamená, že musíme počítat s vyšším množstvím kalorií. Tuky jsou ale pro nás samozřejmě ve správném množství prospěšné. Obsahuje i omega 3 mastné kyseliny, které jsou dobré pro naše zdraví. Velmi dobrý zdroj vitamínu B, draslíku, selenu a obsahuje i pořádnou dávku antioxidantů.



OSTATNÍ VYŽIVOVÉ HODNOTY

Nasycené mastné kyseliny 2,3 g
Vápník 9 mg
PHE 1 100 mg

Losos obsahuje vysoký podíl bílkovin, omega 3 mastných kyselin, zdravého cholesterolu a vitamínu D. Má výbornou schopnost zasytit a nevelký obsah kalorií. Dále obsahuje i vitaminy skupiny B, zejména B6, B3, B12. Losos obsahuje i pro život nezbytné minerální látky – například selen, magnézium, vápník, jód.

Konzumace ryb je doporučována jako prevence vůči rakovině, pro správné fungování centrálního nervového systému, podporují neurologický vývoj u nenarozených a malých dětí a na mozek působí také v dospělosti.

Další látky v lososech pomáhají v boji proti únavě, nespavosti či stresu, udržují správnou funkci štítné žlázy, podporují činnost ledvin a jater. Obsažený fosfor má vliv na sílu zubů a kostí.


Shrnutí:

  • Obsahuje omega-3 mastné kyseliny (podle původu lososa – obsahuje 2,3 až 2,6 g na 100 g.)
  • Je skvělým zdroj bílkovin (ve 100 g lososa najdeme 22–25 gramů bílkovin).
  • Obsahuje hodně vitamínů skupiny B (vitamín B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12).
  • Výborný zdroj draslíku (100 g lososa obsahuje 11–18% denní doporučené dávky draslíku, což pomáhá regulovat krevní tlak a současně brání nadměrnému zadržování vody v těle).
  • Obsahuje hodně selenu (jedna porce (100 gramů) lososa obsahuje 59–67% denní doporučené dávky selenu, což je důležitý minerál, který pomáhá zlepšovat zdraví kostí, snižuje riziko rakoviny a chrání štítnou žlázu).
  • Obsahuje antioxidant astaxantin (maso lososa obsahuje antioxidant astaxantin, který pomáhá zlepšovat zdraví srdce, mozku, nervové soustavy a pokožky).
  • Snižuje riziko kardiovaskulárních chorob (konzumace lososa pomáhá chránit před onemocněním srdce a cév díky své zvýšené hladině omega-3 mastných kyselin v krvi, a naopak hladiny omega-6 mastných kyselin a triglyceridů).