Losos je moje nejoblíbenější ryba. Vyniká velmi zajímavou a specifickou chutí, což dokáže příjemně obohatit náš jídelníček. Dá se velmi snadno připravit v troubě či na páře na mnoho způsobů dle vaší chuti. Je to tučná bílkovina, což znamená, že musíme počítat s vyšším množstvím kalorií. Tuky jsou ale pro nás samozřejmě ve správném množství prospěšné. Obsahuje i omega 3 mastné kyseliny, které jsou dobré pro naše zdraví. Velmi dobrý zdroj vitamínu B, draslíku, selenu a obsahuje i pořádnou dávku antioxidantů.
Nasycené mastné kyseliny | 2,3 g |
Vápník | 9 mg |
PHE | 1 100 mg |
Losos obsahuje vysoký podíl bílkovin, omega 3 mastných kyselin, zdravého cholesterolu a vitamínu D. Má výbornou schopnost zasytit a nevelký obsah kalorií. Dále obsahuje i vitaminy skupiny B, zejména B6, B3, B12. Losos obsahuje i pro život nezbytné minerální látky – například selen, magnézium, vápník, jód.
Konzumace ryb je doporučována jako prevence vůči rakovině, pro správné fungování centrálního nervového systému, podporují neurologický vývoj u nenarozených a malých dětí a na mozek působí také v dospělosti.
Další látky v lososech pomáhají v boji proti únavě, nespavosti či stresu, udržují správnou funkci štítné žlázy, podporují činnost ledvin a jater. Obsažený fosfor má vliv na sílu zubů a kostí.
Shrnutí: