KUŘECÍ STEHNA

ÚDAJE JSOU UVEDENY PRO 100 G POTRAVINY
  • 112 Kcal
  • 20 Bílkovin
  • 1 Sacharidů
  • 3 Tuků
Aleš Lamka Osobní postřeh

Kuřecí stehna jsou kvalitní zdroj bílkovin, tuků. Dle mého názoru jsou velmi jednoduchá na přípravu, rád si je dělám například v troubě. Dají se dát k jakékoliv příloze, nebo i natrhat na kousky. Zajímavě chutnají v domácím hamburgeru, natrhaná tímto stylem, místo hovězího masa. Hlavní věc, proč je mám rád je ta, že jsou 2x šťavnatější a chutnější nežli obyčejná kuřecí prsa. Jsou dokonce i levnější. Pokud vám nevadí trocha tuku ve vašem jídelníčku navíc, dejte kuřecím stehnům šanci!



OSTATNÍ VYŽIVOVÉ HODNOTY

Kuřecí je zdrojem kvalitních bílkovin, které si tělo neumí vyrobit samo (tzv. esenciální aminokyseliny), obsahuje vitamíny skupiny B (zejm. B3, B5 a B6, ovlivňující metabolismus i mentální výkonnost) a minerály selen, železo, vápník, hořčík, zinek, sodík a fosfor.

Kuřecí je lehce stravitelné a má nízkou energetickou hodnotu, proto jej dobře využijeme při šetřících nebo redukčních stravovacích režimech, ale i při rychlých kuchyňských úpravách (neobsahuje kolagen v takovém množství jako jiná masa např. hovězí).

Je dobré vědět, že kuřecí obsahuje např. puriny, které se v těle mění na kyselinu močovou. Při metabolických poruchách dochází k její nadprodukci v těle a může zhoršovat některá onemocnění (např. DNA - bolesti a otoky kloubů).