KRAVSKÉ MLÉKO BEZ LAKTÓZY

ÚDAJE JSOU UVEDENY PRO 100 G POTRAVINY
  • 64 Kcal
  • 3 Bílkovin
  • 5 Sacharidů
  • 4 Tuků
Aleš Lamka Osobní postřeh

Mléko jsem vždy miloval už od mala. Chutná mi a hodí se do spousty pokrmů. Velmi rád bych si ho přidával do svých proteinových kaší s rýží pro zajímavější chuť a konzistenci. Dělal mléčné rýže. Rád bych si klidně nalil celou sklenici a popíjel co by hrdlo ráčilo. Jenže mléko není voda a my musíme počítat s kaloriemi. Musíme počítat s tím, že obsahuje laktózu a kravskou bílkovinu, což velké spoustě lidí bude dělat problémy s trávením. Proto doporučuji volit variantu bez laktózy, čímž odstraníme tento problém. Pak už nám tu zbývají jen ty kalorie. Na mléku není nic špatného a v rozumné míře můžete mléko ve svých dietách zařadit.



OSTATNÍ VYŽIVOVÉ HODNOTY

Mléko je potravina, která se svým složením blíží takřka k dokonalosti. V rámci pestré stravy poskytuje řadu esenciálních živin. Je významným zdrojem dobře vstřebatelného vápníku potřebného pro správný vývoj a dobrý stav kostí i zubů. Mléko dodává kvalitní bílkoviny s vysokou koncentrací esenciálních aminokyselin, mezi které patří rovněž aminokyseliny s rozvětveným řetězcem (BCAA, Branched Chain Amino Acids). Poskytuje také zdroj energie a obsahuje vitamíny A, D, K, B2, B12 a z minerálních látek kromě vápníku také fosfor, jód, draslík a zinek (dle chovu a krmení krav). Mléko a mléčné výrobky jsou proto atraktivním zdrojem bílkovin pro sportovce s řadou nutričních benefitů.