KOŘENOVÁ PETRŽEL

ÚDAJE JSOU UVEDENY PRO 100 G POTRAVINY
  • 53 Kcal
  • 3 Bílkovin
  • 10 Sacharidů
  • 0 Tuků
Aleš Lamka Osobní postřeh

Petržel je druh kořenové zeleniny, který jsem za celý svůj život nijak nevyhledával. Nevěděl jsem proč… není to klasická, jednoduchá fitnessácká příloha, na co je člověk zvyklý. Pokud ale chcete udělat zajímavou omáčku k vaší příloze, petržel určitě doporučuji vyzkoušet. Dodá vaší omáčce zajímavý nádech. Zkuste kombinaci s mrkví a nebo celerem.



OSTATNÍ VYŽIVOVÉ HODNOTY

Petržel i pastinák jsou dobrým zdrojem draslíku a také vlákniny, obsahují také karotenová barviva. Petrželová nať obsahuje kromě draslíku dále i fosfor, vápník, kyselinu listovou, vitamín C a beta-karoten (provitamín A).

  • silný antioxidant
  • zdroj vitamínu C (3x více než pomeranč)
  • vliv na zrak (obsahuje lutein a zaxantin)
  • čistí krev a tvoří nové krvinky (listy obsahují velké množství chlorofylu)
  • zlepšuje funkci ledvin (močopudné účinky)
  • příznivě snižuje záněty v těle (zvláště bronchitidy a močové cesty)
  • podporuje kontrakce dělohy (při porodu), proto v těhotenství na ní pozor!