KOKOSOVÝ OLEJ

ÚDAJE JSOU UVEDENY PRO 100 G POTRAVINY
  • 883 Kcal
  • 0 Bílkovin
  • 0 Sacharidů
  • 99 Tuků
Aleš Lamka Osobní postřeh

I když je kokosový olej někým nesnášen, někým milován, tak já ho rád do svých jídel používám jako přidaný zdroj dobrých tuků. Pro jeho zajímavou a lehce nasládlou chuť umí pěkně obohatit moje proteinové kašičky. Nepohrdnu lžičkou ani v klasické a naprosto obyčejné rýži, čímž pak dostane úplně jiný šmrnc. Kokosový olej se dá dokonce sehnat i ve spreji a ten se dá pěkně využít na pánev, případně na vaši zeleninu. Možností je kupa a je to jen na vás!



OSTATNÍ VYŽIVOVÉ HODNOTY

Jedná se o jedlý olej, který je získáván extrakcí ze zralých plodů kokosovníku ořechoplodého. Má pevnou texturu, která vydrží v chladu, ale i pokojové teplotě. Kokosový olej je 100 % tuk a obsahuje až 80 % nasycených tuků.

I když se může zdát, že kokosový olej obsahuje velké množství tuků, což je bezesporu pravda, jsou to především MCT tuky, které mají výhodu v tom, že je naše tělo těžko přeměňuje a lépe je dokáže spálit.  Tuk se skládá z molekul nazývaných mastné kyseliny a v kokosovém oleji existuje několik typů nasycených mastných kyselin. Převládá kyselina laurová, která je obsažena až v 47 %, dále kyselina myristová a palmitová.

I když olej neobsahuje žádnou vlákninu, z vitamínů můžeme zmínit především vitamín E, K a B komplexu.

Panenský kokosový olej má kouřový bod 177 °C
. Jednoduše řečeno, je to teplota, kdy se začíná panenský olej přepalovat, a to určitě nechceme. Proto je tento typ oleje vhodný k šetrnější tepelné úpravě jako je rychlé restování, ale určitě ne ke smažení.