ÚDAJE JSOU UVEDENY PRO 100 G POTRAVINY
  • 35 Kcal
  • 0,8 Bílkovin
  • 6 Sacharidů
  • 0,4 Tuků
Aleš Lamka Osobní postřeh

Jahody jsou běžná potravina, kterou zná každý z nás. Co jste možná nevěděli je to, že přes svou sladkou chuť obsahují jahody oproti ostatním druhů ovoce někdy i méně, jak polovinu kalorií, čili energetické hodnoty. Když nás tedy hodí mlsná v naší úmorné dietě, jahody mohou být velmi zajímavý pomocník, který nám může zaplnit bříško, uspokojit chuťové buňky a přesto budeme vědět, že to zas tak velký problém nebyl, vzhledem k nízkému množství kalorií. Jahody si rád dávám na talířku, nakrájené, ať to dobře vypadá a zasytí to i pohledem. Umí mi zvednout náladu!



OSTATNÍ VYŽIVOVÉ HODNOTY

Sodík 6 mg
Draslík 160 mg
Vápník 16 mg
Horčík 10 mg
Fosfor 24 mg
Vitamin C 77 mg
Jahody jsou bohatým zdrojem vitaminů C, B, E, železa a organických kyselin. Obsahují lehce stravitelnou rostlinnou vlákninu, z minerálních látek je zastoupen převážně draslík, zinek, hořčík, síra, vápník a některé netypické prvky jako je bor, fluor, kobalt či molybden. Jelikož tyto plody tvoří z 87% voda, tak jsou významným zdrojem tekutin.

Konzumace jahod má pozitivní účinek na tvorbu testosteronu, který aktivuje spermie. Jahody podporují metabolismus, vylučování, působí proti vzniku močových a žlučových kamenů, snižují nachlazení, pomáhají při léčbě chorob srdce.

Konzumace jahod pomáhá i chudokrevným pro jejich velký obsah železa a dalších minerálů. Díky vysokému obsahu antioxidantů slouží i jako prevence proti nádorovým onemocněním.