ÚDAJE JSOU UVEDENY PRO 100 G POTRAVINY
  • 57 Kcal
  • 0,37 Bílkovin
  • 13 Sacharidů
  • 0,4 Tuků
Aleš Lamka Osobní postřeh

Jablka jsou druh ovoce, který je u nás velmi běžný a je celkem každému z nás blízký. Oproti klasickému ovoci jsou jablka často kyselá a to je důvod, proč je mám rád. Když je člověk přeslazený, jablko je jasná volba na oživení každodenní rutiny. Existuje spousta druhů jablek, ze kterých můžeme vybírat, nejsou drahá. Dokáží zpříjemnit a oživit každou kašičku nebo svou barevností oživit talíř.



OSTATNÍ VYŽIVOVÉ HODNOTY

Sodík 3 mg
Draslík 100 mg
Vápník 3 mg
Horčík 3 mg
Fosfor 8 mg
Vitamin C 3-20 mg

Jablka obsahují vitamín C a řadu antioxidantů, které chrání DNA v lidských buňkách a snižují tak riziko vzniku rakoviny, podobně jako množství vlákniny. Jiné látky chrání mozek před Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou. Např.:

  • snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu a krevních tuků
  • posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh
  • stabilizují hladinu cukru v krvi
  • příznivě ovlivňují celou zažívací soustavu
  • mají vysoký obsah vlákniny
  • posilují dásně
  • působí protizánětlivě
Významný podíl vlákniny a dalších minerálů je ve slupce, takže loupaná jablka mají výrazně horší podíl takovýchto složek.