HOVĚZÍ MASO

ÚDAJE JSOU UVEDENY PRO 100 G POTRAVINY
  • 190 Kcal
  • 20 Bílkovin
  • 0 Sacharidů
  • 10 Tuků
Aleš Lamka Osobní postřeh

Hovězí maso obsahuje větší množství mikroživin nežli obyčejné kuře a většina druhů masa bez tuku. Rozhodně se počítá mezi kvalitnější a výživnější. Bohužel většinou i dražší. Mě osobně hovězí maso přijde i celkem těžké na přípravu, aby se povedlo opravdu do měkka a chutně, proto nepatří mezi mé nejoblíbenější zdroje. Když už, tak si z něho rád dělám mleté a připravím si masové kuličky. Ty jsou vždy perfektně šťavnaté. Podle toho se vy ale řídit rozhodně nemusíte. Pokud jste fanda hovězího, umíte ho perfektně připravit, tak určitě neprohloupíte, protože je to opravdu jeden z nejlepších zdrojů bílkovin, zdravých tuků a mikroživin, který do sebe můžete dostat, abyste podpořili regeneraci a budování svalové hmoty.



OSTATNÍ VYŽIVOVÉ HODNOTY

Vitamín A 6 vg
Thiamin 0,07 mg
Riboflavin 0,19 mg
Niacin 4,8 mg
Vápník 10 mg
Železo 3 mg
Draslík 272 mg
Fosfor 213 mg
                  Srovnání nutričních hodnot jednotlivých částí hovězího

ČástEnergetická hodnota
 ve 100 g
BílkovinyTukyCholesterol
svíčková585 kJ (140 kcal)19,46,363
kýta531 kJ (127 kcal)20,64,567
roštěnka769 kJ (184 kcal)20,410,763
hovězí přední736 kJ (176 kcal)20,79,860
bok898 kJ (216 kcal)19,115,566
kližka652 kJ (156 kcal)21,77,165
hovězí játra544 kJ (130 kcal)19,73,2270
hovězí ledviny589 kJ (141 kcal)158,1400
hovězí jazyk919 kJ (220 kcal)16,416,6121


  • Hovězí maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin, v libovém hovězím je jich obsaženo průměrně 21 %.
  • Libové hovězí maso obsahuje méně než 5 % tuku, z nichž nasycené tuky tvoří necelou polovinu.
  • V souvislosti s hovězím se často mluví o vysokém obsahu cholesterolu, ovšem libový kus hovězího má méně cholesterolu než například drůbeží stehno s kůží.
  • Hovězí maso je významným zdrojem železa, které je pro člověka lépe využitelné než železo pocházející z rostlinných zdrojů. Železo v lidském těle ovlivňuje výkonnost, imunitu a termoregulaci, obzvláště důležité je pro děti v období růstu, pro těhotné ženy a také pro sportovce.
  • Maso hovězího skotu obsahuje množství zinku, selenu, kyseliny listové a vitamínu skupiny B, hlavně vitamínu B12, který má vliv na správnou funkci krvetvorby a nervového systému.
  • Složkou hovězího masa je i CLA (kyselina linolová), která v lidském těle napomáhá vytvoření optimální rovnováhy mezi svalovou a tukovou hmotou.