EXTRA PANENSKÝ OLIVOVÝ OLEJ

ÚDAJE JSOU UVEDENY PRO 100 G POTRAVINY
  • 807 Kcal
  • 0 Bílkovin
  • 0 Sacharidů
  • 91 Tuků
Aleš Lamka Osobní postřeh

Olivový olej je zdroj nenasycených mastných kyselin, kterých bychom měli do sebe dostat v rámci dne ideálně 2/3 oproti nasyceným. Zlepšuje hladinu cholesterolu, obsahuje dobré množství vitamínu A, D, E, K a vlákniny, je to antioxidant, podporuje naše srdce. Rád ho používám při přípravě bramborových či cuketových hranolek v troubě anebo pří nakládání masa na gril. Má zajímavou a výraznou chuť, která nemusí sednout všem. Doufám ale, že to nebude váš případ!



OSTATNÍ VYŽIVOVÉ HODNOTY

Protože je olej olivový extra panenský lisován „za studena“ z celých plodů olivovníku, zachovává si tak velké množství pro zdraví prospěšných látek. Kromě množství zdravých mastných kyselin je tento olej bohatý na vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E a K) či některé minerální prvky (železo, vápník, draslík, či hořčík).

Olivový olej extra panenský má příznivý vliv na kardiovaskulární systém a pomáhá zpomalovat proces stárnutí buněk. Olivový olej je vhodný i pro osoby s vysokou hladinou cholesterolu a pro lidi, kteří se snaží redukovat svou hmotnost.


Benefity extra panenského olivového oleje:

  • Pozitivně působí na fungování celého trávícího systému.
  • Zlepšuje metabolický vývoj a funkci mozku.
  • Omezuje chuť k jídlu.
  • Chrání kardiovaskulární systém.
  • Snižuje riziko mrtvice u starších osob.
  • Pomáhá v boji s rakovinou prsu.
  • Zabraňuje Alzheimerově chorobě a rozvoji neurodegenerativních demencí.
  • Snižuje hladinu cholesterolu.
  • Zachovává sílu kostí.
  • Vyživuje vlasy a pokožku.