Olivový olej je zdroj nenasycených mastných kyselin, kterých bychom měli do sebe dostat v rámci dne ideálně 2/3 oproti nasyceným. Zlepšuje hladinu cholesterolu, obsahuje dobré množství vitamínu A, D, E, K a vlákniny, je to antioxidant, podporuje naše srdce. Rád ho používám při přípravě bramborových či cuketových hranolek v troubě anebo pří nakládání masa na gril. Má zajímavou a výraznou chuť, která nemusí sednout všem. Doufám ale, že to nebude váš případ!
Protože je olej olivový extra panenský lisován
„za studena“ z celých plodů olivovníku, zachovává si tak velké množství pro
zdraví prospěšných látek. Kromě množství zdravých mastných kyselin je tento
olej bohatý na vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E a K) či některé minerální
prvky (železo, vápník, draslík, či hořčík).
Olivový olej extra panenský má příznivý vliv na kardiovaskulární systém a pomáhá
zpomalovat proces stárnutí buněk. Olivový olej je vhodný i pro osoby s
vysokou hladinou cholesterolu a pro lidi, kteří se snaží redukovat svou
hmotnost.