DÝNĚ HOKKAIDÓ

ÚDAJE JSOU UVEDENY PRO 100 G POTRAVINY
  • 47 Kcal
  • 2 Bílkovin
  • 9 Sacharidů
  • 0 Tuků
Aleš Lamka Osobní postřeh

Dýně Hokkaidó je velmi podobná klasické máslové dýni. Obsahuje trošku více vlákniny, což někomu můžeš sednout a někomu naopak. Chuťově je lehce sladší a řekl bych že krémovější. Osobně mě hlavně zarazilo při testování této parádní sladké zeleniny to, že je hlavně 2x dražší než máslová. Dýně je super zdravý pomocník, perfektní na pyré, kaše, ale i palačinky a různé placky. Nebojte se ji vyzkoušet a obohatit svůj jídelníček novými chutěmi a recepty.



OSTATNÍ VYŽIVOVÉ HODNOTY

Dýni tvoří z větší části voda a dále pak vláknina. Ta je úžasná v tom, že pomáhá trávení. Kromě toho v této zelenině najdeme i řadu pro naše tělo důležitých vitamínů. Obsahuje zejména vitamín B1, B2 a C. Také jsou v ní i minerály, jako jsou hořčík, draslík či železo.

Skvělá je i pro lidi, kteří mají problém například s ledvinami. Pomáhá je totiž proplachovat. Dýně obsahuje řadu bílkovin a zejména omlazující kyselinu nukleovou. Látky v ní obsažené obecně klidní nervy, pomáhají lidem s kardiovaskulárními problémy, prospívají správnému fungování slinivky a obecně také platí, že dýně je močopudná. Pomáhá také revmatismu, cukrovce a dně a celkově posiluje náš imunitní systém.

Velmi prospěšná jsou pro nás i dýňová semínka. Ta už se od pradávna používají v lidovém léčitelství. Najdeme v nich totiž zinek, bez něhož je řada nemocí téměř neléčitelná. Kromě zinku v semínkách najdeme i nenasycené mastné kyseliny, železo, fosfor, vápník, lecitin či vitamíny skupiny B. Od nepaměti se už také z dýňových semen lisuje kvalitní olej. Ten je dobrý třeba pro zpomalení kornatění cév a snižuje třeba i riziko infarktu. Navíc podporuje zdravý chrup, nehty, vlasy i kůži. Výhodu je, že působí i protizánětlivě.