Kdysi jsem cuketu nenáviděl a nemohl se na ní ani podívat. Jednoho dne, krásně tvrdou a přísnou dietou se něco zlomilo a cuketa se stala mou nejoblíbenější zeleninou. Důvod vám nedokážu vysvětlit… Cuketa má neutrální chuť a po tepelné úpravě v páře a nebo v troubě krásně změkne. Kromě klasického stylu k obyčejným jídlům jsem ji jednu chvíli používal i do kašiček, díky její kašičkové konzistenci a neutrální chuti, abych navýšil objem jídla a krásně se zaplácl. Velmi rád si ji dělám jako nízkokalorické „hranolky“ k televizi a mému oblíbeném lososu.
Sodík | 1 mg |
Draslík | 360 mg |
Vápník | 25 mg |
Horčík | 22 mg |
Fosfor | 45 mg |
Železo | 0,8 mg |
Měď | 0,02 mg |
Zinek | 0,3 mg |
Mangan | 0,1 mg |
Vitamin C | 21 mg |
Vitamin B6 | 0,15 mg |
Karoten | 0,61 mg |
Thiamin | 0,12 mg |
Riboflavin | 0,02 mg |
Niacin | 0,3 mg |
Cuketa obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, díky čemuž blahodárně působí na náš zrak, posiluje svaly a srdce, odbourává stres, zlepšuje činnost mozku a pomáhá při dně a cukrovce.
Cuketa je vynikajícím zdrojem manganu, vitaminu C a vlákniny, které udrží vaše tělo ve skvělé formě na dlouhou dobu. Dále obsahuje vitamin A, hořčík, foláty, draslík, měď a fosfor. Její dužina je také zdrojem omega-3 mastných kyselin, zinku, proteinů, vitaminů ze skupiny B (B1, B2 a B6) a vápníku. Je to pravděpodobně nejlepší příklad dužiny, která je tak bohatě zásobovaná živinami, které zahrnují sacharidy, rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, sodík, minerály, aminokyseliny a další. I z toho důvodu je cuketa vysoce doporučována pro těhotné ženy!
Výzkumy ukázaly, že konzumace jídla s vysokým obsahem vlákniny pomáhá jako prevence před rakovinou. Vláknina totiž odstraní rakovinu způsobující toxiny v tlustém střevě. Vitamin C, foláty a betakaroten obsažené v cuketě pomáhají ochraňovat buňky před škodlivými chemikáliemi, které mohou vést k rakovině tlustého střeva. Beta karoten a vitamin C mají také protizánětlivé účinky, čímž léčí onemocnění jako osteoartrózu, astma, revmatickou artritidu, kde je otok nesmírně bolestivý. Procento mědi v cuketě také pomáhá od těchto bolestivých příznaků.
Cuketa je vhodná i při redukčních dietách nebo cukrovce. Pomáhá při odkyselení organismu, působí proti stresu, zvyšuje imunitu a má antibakteriální účinky.