ÚDAJE JSOU UVEDENY PRO 100 G POTRAVINY
  • 43 Kcal
  • 1 Bílkovin
  • 9 Sacharidů
  • 0 Tuků
Aleš Lamka Osobní postřeh

Cibule se dá použít na ochucení a ovonění téměř všech jídel. Představivosti se meze nekladou. Pokud máte čas, máte chuť jíst zajímavě a ne jen suchou rýži s kuřetem, tak drobnosti jako je cibule vám mohou pomoci zpříjemnit téměř každé jídlo a vy se na vaši dietu budete těšit! Jen pozor, abyste cibule neměli moc a neměli pak proprděný celý den.



OSTATNÍ VYŽIVOVÉ HODNOTY

Sodík 3 mg
Draslík 160 mg
Vápník 25 mg
Horčík 4 mg
Železo 30 g
Vitamin C 5 mg
Největším „nábojemcibule proti bakteriím a virům je allicin, látka, kterou obsahuje také česnek a má na svědomí štiplavé aroma. Pro někoho nepříjemné pálení a zápach mnohonásobně vyváží její blahodárný účinek na zdraví. Funguje jako silné atibiiotikum.

Benefity cibule:

  • Chrání nervový a kardiovaskulární systém
  • Snižuje hladinu špatného cholesterolu a zvyšuje hladinu „hodného“ (HDL)
  • Zamezuje kornatění cév a přispívá k udržení správného krevního tlaku
  • Je prevencí proti infarktu a mrtvici Je i prevencí proti osteoporóze, jelikož pozitivně ovlivňuje hustotu kostí
  • Prospívá také šlachám, vazům a chrupavkám
  • Protože obsahuje chrom a další látky, které pomáhají vstřebávání tuků a cukrů, je dobrou prevencí i proti cukrovce a nepřímo může ovlivnit boj s nadváhou
  • Díky silnému antioxidantu quercetinu se popisují její preventivní účinky proti mnoha druhům rakoviny, především střev, hrtanu a vaječníků
  • Působí příznivě na činnost a mikroflóru žaludku a střev
  • Přikládání čerstvé cibule na bodnutí hmyzem můžeme zabránit otokům a svědění

Jaký je v nich rozdíl?
Cibule není jen jedna a rozhodně se od sebe jednotlivé druhy liší.

  • Cibule žlutá - Nejčastěji většina hospodyněk v kuchyni používá cibuli žlutou. Chuťově je nejvyváženější a vařením sládne
  • Bílá cibule - Bílá cibule má tenčí slupky, ostřejší chuť i vůni než žlutá a je křehčí. Užívat ji lze stejně jako žlutou do studené kuchyně i pro tepelné zpracování
  • Šalotka - Cibule šalotka je mnohem menší a jemnější. Je sladká. Nejčastěji se nakládá a dává do salátů, sendvičů a podobně
  • Červená cibule - Červená cibule je masitá a chuťově méně výrazná. Pod maso ji sice dát můžete, ale mnohem více její jemnost a zbarvení oceníte v salátu, salse a podobných jídlech. Vařením svou červenou barvu ztrácí