Kromě spousty zdravotních benefitů jako je například podpora trávení, dávka antioxidantů, lepší citlivosti na inzulín a podpory funkce ledvin jsou banány velmi dobře dostupné, zpracovatelné, slaďoučce chutné a plné draslíku! Je to pro mě nenahraditelná součást mých oblíbených kašiček s proteinem, rýžovou kaší nebo vločkami buď po ránu anebo okolo tréninku. Kaši to dodá zajímavou chuť i hustotu. Na mém stole v kuchyni je neustále pořádná kupa banánů připravená k použití, kterou si hlídám jako oko v hlavě.
Vláknina | 2 g |
Vápník | 6 mg |
Sodík | 1 mg |
Draslík | 400 mg |
Horčík | 34 mg |
Fosfor | 28 mg |
Banán v sobě obsahuje vitamíny skupiny B, vitamíny C a A. Najdeme v něm cenné minerální látky jako draslík, hořčík, vápník a fosfor.
Konzumace banánu pozitivně působí na náš mozek, nervový a svalový systém. Jeho velkou výhodou je jeho snadná stravitelnost. Protože má příznivý vliv na trávení, pak je doporučován i pro osoby, které mají potíže s trávením a se žaludkem. Díky tomu, že obsahuje hodně sacharidů, ale jen málo tuku, tak je velmi oblíben zejména mezi sportovci, kteří potřebují rychle doplnit ztracenou energii. Banán je vhodný i do diety, ale je dobré ho zařazovat jen občas a střídat ho s méně sladkými druhy ovoce.