Avokádo může znít trochu exoticky a pamatuji si, že když jsem začínal, tak jsem ani nevěděl, co to sakryš je. Když se ale donutíte mrknout na všechny benefity a využití avokáda, rozhodně to za to stojí! Je to velmi jednoduchý a zdravý zdroj tuků, vitamínů i minerálů, který se dá použít ke každému jídlo, pokud potřebuje mít vyšší příjem tuku ve stravě. Dá se jednoduše přikusovat anebo si můžete udělat moje oblíbené guacamoule a vychutnat si ho do poslední lžičky! Doporučuju kupovat spíše zralejší avokáda. Pokud koupíte tvrdé a nezralé, tak to nebude mít žádnou chuť a nedá se s tím pracovat.
Avokádo je kromě zdravých tuků a množství vlákniny bohaté i na vitamíny a minerály. Má velmi vysoký obsah draslíku, který podporuje zdraví kostí a srdce. 100 g avokáda obsahuje 500 mg draslíku.
Kromě toho obsahuje mnoho vitaminů B6, B9, C, E a K1. Tyto vitaminy udržují správnou hladinu krevního tlaku, snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění, zlepšují imunitu a kvalitu pokožky. Avokádo obsahuje celkem více než 20 vitaminů a minerálů.
Ovoce má relativně vysoký obsah sacharidů a cukru. Například kiwi má na 100 gramů až 15 gramů sacharidů, z čehož je 9 gramů cukr a jen 3 gramy tvoří vláknina. Avokádo má tedy až 13x méně cukru než kiwi, a přitom má více než dvojnásobné množství vlákniny. Avokádo má nízký glykemický index GI.Co se týče tuku, avokádo je plné „dobrých“ tuků. 63 % tuku v avokádu pochází z MUFA, čili mononenasycených mastných kyselin. 13,6 % tvoří nasycené mastné kyseliny SFA, 11,6 % tvoří polynenasycené mastné kyseliny PUFA, 11 % tvoří omega-6 a 0,7 % omega-3. Kyselina olejová obsažená v avokádu má protizánětlivé a protirakovinné vlastnosti.
Mnoho výhod avokáda již bylo vyjmenováno, ale tento seznam zdaleka nekončí. Avokádo:
Zdroj: www.protein.cz
Zdroj: https://www.kaloricketabulky.cz/