Avokádo je kromě zdravých tuků a množství vlákniny bohaté i na vitamíny a minerály. Má velmi vysoký obsah draslíku, který podporuje zdraví kostí a srdce. 100 g avokáda obsahuje 500 mg draslíku.
Kromě toho obsahuje mnoho vitaminů B6, B9, C, E a K1. Tyto vitaminy udržují správnou hladinu krevního tlaku, snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění, zlepšují imunitu a kvalitu pokožky. Avokádo obsahuje celkem více než 20 vitaminů a minerálů.Ovoce má relativně vysoký obsah sacharidů a cukru. Například kiwi má na 100 gramů až 15 gramů sacharidů, z čehož je 9 gramů cukr a jen 3 gramy tvoří vláknina. Avokádo má tedy až 13x méně cukru než kiwi, a přitom má více než dvojnásobné množství vlákniny. Avokádo má nízký glykemický index GI.
Co se týče tuku, avokádo je plné „dobrých“ tuků. 63 % tuku v avokádu pochází z MUFA, čili mononenasycených mastných kyselin. 13,6 % tvoří nasycené mastné kyseliny SFA, 11,6 % tvoří polynenasycené mastné kyseliny PUFA, 11 % tvoří omega-6 a 0,7 % omega-3. Kyselina olejová obsažená v avokádu má protizánětlivé a protirakovinné vlastnosti.
Zdravotní benefity
Mnoho výhod avokáda již bylo vyjmenováno, ale tento seznam zdaleka nekončí. Avokádo:
- zlepšuje symptomy artritidy, zvláště artritidy kolena a kyčelního kloubu
- snižuje riziko infarktu a selhání ledvin
- snižuje celkovou hladinu cholesterolu
- snižuje hladinu LDL (špatného) cholesterolu
- zvyšuje hladinu HDL (dobrého) cholesterolu
- snižuje hladinu krevních triglyceridů
- snižuje riziko metabolického syndromu
- zlepšuje vstřebávání mikronutrientů i z ostatních potravin, které jsou spolu s avokádem přijímány
- u těhotných žen snižuje riziko, že jejich novorozenec bude mít některé vrozené defekty
- má schopnost produkovat antioxidant glutathion, čímž chrání játra před chronickými nemocemi
- neutralizuje volné radikály v těle
- vitamíny E a K obsažené v avokádu mají silné protizánětlivé vlastnosti
- urychluje hojení ran
Zdroj: www.protein.cz
Zdroj: https://www.kaloricketabulky.cz/

