AVOKÁDO

ÚDAJE JSOU UVEDENY PRO 100 G POTRAVINY
  • 248 Kcal
  • 2 Bílkovin
  • 6 Sacharidů
  • 23 Tuků
Aleš Lamka Osobní postřeh

Avokádo může znít trochu exoticky a pamatuji si, že když jsem začínal, tak jsem ani nevěděl, co to sakryš je. Když se ale donutíte mrknout na všechny benefity a využití avokáda, rozhodně to za to stojí! Je to velmi jednoduchý a zdravý zdroj tuků, vitamínů i minerálů, který se dá použít ke každému jídlo, pokud potřebuje mít vyšší příjem tuku ve stravě. Dá se jednoduše přikusovat anebo si můžete udělat moje oblíbené guacamoule a vychutnat si ho do poslední lžičky! Doporučuju kupovat spíše zralejší avokáda. Pokud koupíte tvrdé a nezralé, tak to nebude mít žádnou chuť a nedá se s tím pracovat.



OSTATNÍ VYŽIVOVÉ HODNOTY

Avokádo je kromě zdravých tuků a množství vlákniny bohaté i na vitamíny a minerály. Má velmi vysoký obsah draslíku, který podporuje zdraví kostí a srdce. 100 g avokáda obsahuje 500 mg draslíku.

Kromě toho obsahuje mnoho vitaminů B6, B9, C, E a K1. Tyto vitaminy udržují správnou hladinu krevního tlaku, snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění, zlepšují imunitu a kvalitu pokožky. Avokádo obsahuje celkem více než 20 vitaminů a minerálů.

Ovoce má relativně vysoký obsah sacharidů a cukru. Například kiwi má na 100 gramů až 15 gramů sacharidů, z čehož je 9 gramů cukr a jen 3 gramy tvoří vláknina. Avokádo má tedy až 13x méně cukru než kiwi, a přitom má více než dvojnásobné množství vlákniny. Avokádo má nízký glykemický index GI.

Co se týče tuku, avokádo je plné „dobrých“ tuků. 63 % tuku v avokádu pochází z MUFA, čili mononenasycených mastných kyselin. 13,6 % tvoří nasycené mastné kyseliny SFA, 11,6 % tvoří polynenasycené mastné kyseliny PUFA, 11 % tvoří omega-6 a 0,7 % omega-3. Kyselina olejová obsažená v avokádu má protizánětlivé a protirakovinné vlastnosti.

Zdravotní benefity

Mnoho výhod avokáda již bylo vyjmenováno, ale tento seznam zdaleka nekončí. Avokádo:

  •  zlepšuje symptomy artritidy, zvláště artritidy kolena a kyčelního kloubu
  •  snižuje riziko infarktu a selhání ledvin
  •  snižuje celkovou hladinu cholesterolu
  •  snižuje hladinu LDL (špatného) cholesterolu
  •  zvyšuje hladinu HDL (dobrého) cholesterolu
  •  snižuje hladinu krevních triglyceridů
  •  snižuje riziko metabolického syndromu
  •  zlepšuje vstřebávání mikronutrientů i z ostatních potravin, které jsou spolu s avokádem přijímány
  •  u těhotných žen snižuje riziko, že jejich novorozenec bude mít některé vrozené defekty
  •  má schopnost produkovat antioxidant glutathion, čímž chrání játra před chronickými nemocemi
  •  neutralizuje volné radikály v těle
  •  vitamíny E a K obsažené v avokádu mají silné protizánětlivé vlastnosti
  •  urychluje hojení ran

Zdroj: www.protein.cz
Zdroj: https://www.kaloricketabulky.cz/