SÝR MOZZARELLA

ÚDAJE JSOU UVEDENY PRO 100 G POTRAVINY
  • 299 Kcal
  • 22 Bílkovin
  • 2 Sacharidů
  • 22 Tuků
Aleš Lamka Osobní postřeh

Sýr chutná spoustě lidem. Zas tak běžná potravina ve fitness jídelníčku to ale není. Ptáte se proč? Sýry obsahují spoustu tuku a jsou tedy velmi kalorické. Spoustě lidem nemusí dobře sedět ani mléčná bílkovina a často způsobuje problémy s trávením. Bohužel se mezi tyto lidi řadím i já. Čas od času ale tyto věci hodím za hlavu a užiju si rozumnou dávku krásně posypaného sýru například na semolinových těstovinách či rýži. Pokud si pohlídáte kalorie, nemáte problémy s trávením a sůl máte v rámci celého dne v pořádku – není na sýrech žádný větší problém v rámci zdraví



OSTATNÍ VYŽIVOVÉ HODNOTY

Riboflavin (B2) 0,283 mg
Cholin 15,4 mg
Vitamín B12 2,280 µg
Vápník 505 mg
Horčík 20 mg
Fosfor 354 mg
Sodík 486 mg
Čerstvá mozzarella je plátkový tvarohový sýr, který pochází z Itálie. Tradičně se vyrábí z mléka vodního buvola (nikoli severoamerického buvola nebo bizona, jak se mnozí mylně domnívají) a má velmi jemnou mléčnou chuť.

Mozzarella bývá obvykle doporučována při redukci tělesné hmotnosti. Chcete-li tedy zhubnout a milujete sýry, můžete ji vyzkoušet. Patří totiž mezi nízkotučné sýry, když obsahuje pouze 40 % mléčného tuku. Navíc neobsahuje moc soli, fosforu ani sodíku, a naopak se v ní vyskytuje vyšší množství vápníku a vody. Proto je vhodná i při potížích s ledvinami, játry či vyšším krevním tlakem.

Mozzarella sýr (100g) obsahuje ve zvolené porci více než 12 vitamínů. Nejlépe zastoupeny jsou vitamín B12 (cca 95 % denní doporučené dávky), vitamín B2 (22 %) a vitamín A (20 %).

Mozzarella sýr z plnotučného mléka má 158 DDD vitamínových jednotek, což znamená, že je velmi dobrým zdrojem vitamínů.


Tento sýr je zdrojem vápníku, který pomáhá předcházet vzniku zubního kazu a snižuje i riziko osteoporózy.

Detailní složení včetně vitamínů a minerálů se můžete dočíst třeba zde: Mozzarella sýr z plnotučného mléka.