PASTIŇÁK

ÚDAJE JSOU UVEDENY PRO 100 G POTRAVINY
  • 88 Kcal
  • 2 Bílkovin
  • 16 Sacharidů
  • 0 Tuků
Aleš Lamka Osobní postřeh

Pastiňák není běžně k dostání a sám jsem ho moc neznal. Je to velmi podobné petrželi jak na pohled, tak složením v rámci vitamínů i minerálů. Využití je určitě velké – Polévky, pyré, vývary pro kupu zdravých živin, odvodnění těla a zajímavou chuť. Oproti petrželi má malinko více kalorií a je sladší. Dají se z něho i velmi pěkně udělat hranolky v troubě, což rozhodně doporučuji vyzkoušet. Když už jsme u toho .. jdu na ně právě teď!



OSTATNÍ VYŽIVOVÉ HODNOTY

Sodík 10 mg
Draslík 450 mg
Vápník 41 mg
Horčík 23 mg
Fosfor 74 mg
Vitamin C 17 mg
Karoten 30 mg
Pastinák je poměrně bohatým zdrojem draslíku. Působí mírně močopudně a má uvolňující a uklidňující účinky.

Vláknina
1/2 šálku vařeného pastiňáku obsahuje 3 gramy vlákniny. To je asi 12 procent doporučené denní dávky vlákniny (pro zdravé dospělé muže a ženy, kteří mají jídelníček s obsahem 2 000 kalorií). Většina vlákniny v pastiňáku je rozpustná vláknina. A konzumace rozpustné vlákniny je spojena se sníženým rizikem diabetu a vysokého cholesterolu v krvi. Jídelníček, který zahrnuje množství vlákniny, vám také pomůže předcházet srdečním onemocněním, rakovině, hemoroidům, obezitě, mrtvici a divertikulitidě. A to je super ne?

Kyselina listová (folát)
Pastiňák poskytuje 45 mikrogramů folátu v každém 1/2 šálku vařené porce. Člen rodiny vitamínů B, kyselina listová pomáhá v energetickém metabolismu, podporuje funkci nervového systému a má důležitou úlohu při syntéze DNA, RNA a červených krvinek. Přiměřený příjem folátu snižuje riziko deprese, srdečních onemocnění, rakoviny a s vysokým věkem souvisejících onemocnění a problémů (ztrátou sluchu a podobně).

Kyselina listová je pak zvláště důležitá pro těhotné ženy, které vyžadují nejméně 600 mikrogramů folátu denně ve srovnání se 400 mikrogramy, které potřebují netěhotné ženy. Při konzumaci dostatečného množství kyseliny listové během těhotenství může snížit riziko vzniku vrozených vad u novorozenců. No a pastiňák je dobrým zdrojem kyseliny listové.

Draslík
1/2 šálku vařeného pastiňáku obsahuje 6% DDD draslíku. Draslík je nezbytný pro srdce, zdravé kosti a svaly. Pravidelná konzumace potravin bohatých na draslík, jako je pastiňák, může pomoci snížit riziko mrtvice a vysokého krevního tlaku. Starší lidé, stejně jako každý, komu byly předepsány nesteroidní protizánětlivé léky, jako je ibuprofen, benazepril nebo enalapril, by měli být opatrní při konzumaci jídel s vysokým obsahem draslíku. Jedinci si za těchto okolností mohou vyvinout abnormálně vysoké hladiny draslíku v krvi nebo hyperkalemii. Pokud se s touto situací potýkáte, poraďte se se svým lékařem před začleněním pastiňáku do vašeho jídelníčku.

Vitamín C
Pastiňák obsahuje 13 procent doporučené denní dávky vitaminu C pro dospělé ženy a 11 procent DDD vitaminu C pro muže. Vitamin C, také známý jako kyselina askorbová, podporuje zdravé kosti, kůži, cévy, imunitní systém a zdraví zubů. Je to antioxidant, který může inhibovat schopnost sloučenin volných radikálů poškodit DNA a může pomoci zabránit vzniku osteoartrózy, hypertenze a srdečních chorob.

Obsah vitaminu C v pastiňáku rychle klesá, čím více je zelenina vystavena působení tepla, světla, vzduchu a vody. Vysokou koncentraci vitamínu C v pastiňáku udržíte vysokou:

  1. použitím čerstvého pastiňáku,
  2. jeho zpracování ve třech až čtyřech dnech po jeho nákupu
  3. jeho nakrájení těsně před vařením nebo jeho konzumací

Minimalizujte kontakt pastiňáku s vodou použitím jiných způsobů přípravy než varu – třeba krátkým oprančením na pánvičce na olivovém oleji. To je super.

Vitamín K a mangan
Pastiňák nabízí i další výhody pro zdraví – a to díky obsahu manganu a vitaminu K. Obě živiny hrají důležitou roli ve zdraví vašich kostí. Mangan vám pomáhá produkovat pohlavní hormony, zatímco vitamín K se ukazuje jako nezbytný pro srážení krve. 1 šálek pastiňáku zvyšuje příjem vitaminu K o 30 mikrogramů a poskytuje 24 procent doporučeného denního příjmu u mužů a 33 procent u žen. Pastiňák také obsahuje 0,75 miligramu manganu na pohár – 42 procent a 33 procent doporučeného denního příjmu žen a mužů.

2. Zlepšete zdraví srdce

Jak už jsme v tomto článku uvedli, pastiňák má vysoký obsah draslíku, který působí jako vazodilatační prostředek a snižuje krevní tlak. Vysoká hladina folátu v pastiňáku je dokonalým doplňkem, protože folát snižuje hladiny homocysteinu v krvi – ty jsou obecně spojené s vyšším rizikem srdečních onemocnění. Sečteno a podtrženo, pastiňák má hodně velký vliv na udržení zdravého kardiovaskulárního systému.

3. Pomáhá s hubnutím

Pastiňák je nízkokalorická zelenina s vysokým obsahem rozpustné vlákniny, takže vás krásně zasytí a zabrání uvolnění ghrelinu, což je hormon „hormon hladu“. To může výrazně snížit pravděpodobnost chutě na sladké mezi jídly – pomůže vám to s hubnutím.

4. Zlepšuje imunitní systém

Pastiňáky jsou také nabité antioxidačními vitamíny a organickými sloučeninami, které chrání tělo před cizími útočníky. Zmíněné vitamíny C a E působí jako antioxidanty v těle a eliminují nebo neutralizují volné radikály, které mohou způsobit chronické onemocnění, jako je rakovina. Vitamin C také stimuluje produkci bílých krvinek za účelem napadení cizích mikroorganismů v těle. Dále také funguje jako klíčový prvek při výrobě kolagenu, který je základním stavebním kamenem našeho těla.

5. Podporujte růst

Ačkoli obsah bílkovin v nich není výrazně vysoký, ale to, že jsou plné minerálů a vitamínů z nich činí ideální svačinu nebo dietní doplněk. Mohou napomoci rovnováze jídelníčku, který může trpět nedostatkem živin. Stejně jako mrkve, i pastiňáky jsou skvělé občerstvení na cestách, mohou být podobně zdravou svačinkou.

Zajímavost: U mnoha lidí, kteří konzumovali pastiňák se zlepšily i bolesti zubů.

Zdroj: https://www.rehabilitace.info/zdravotni/pastinak-a-zdravi-jake-ma-na-nase-telo-ucinky/