HRUŠKA

ÚDAJE JSOU UVEDENY PRO 100 G POTRAVINY
  • 58 Kcal
  • 0,5 Bílkovin
  • 13 Sacharidů
  • 0,3 Tuků
Aleš Lamka Osobní postřeh

Hruška, pro spoustu lidí nic speciálního, nic neobvyklého. Opravdu tomu tak je, není to nic zázračného, ale rozhodně není třeba vynechávat z naší diety. Hruška je sladké, zdravé ovoce plné vitamínů, vlákniny a velmi rád ji používá do svých kašiček. Rychle vstřebatelné sacharidy, které nemají nějaký špatný vliv na moje trávení dokáží zpříjemnit a změnit chuť kašičky. Tím si jídlo vždy udělám trochu jiné, těším se na něj a dieta mě tím pádem nedělá problémy. Příprava je velmi jednoduchá, nakrájet a oloupat kousek ovoce zvládne každý.



OSTATNÍ VYŽIVOVÉ HODNOTY

Léčebný účinek hrušek spočívá především v jejich vysokém podílu vody, čímž působí na čištění střev, odstraňují zácpu a jiné trávicí obtíže. Obsahují sodík, draslík, měď, zinek, vápník či fosfor a neutralizují a z těla poté vylučují těžké kovy a jedovaté látky, jako je olovo, rtuť nebo kadmium. Hrušky jsou rovněž velice bohaté na kyselinu listovou (ta je důležitá pro růst a krvetvorbu) a vitamín C (ten je výborný pro imunitní systém). Hrušky jsou také nezanedbatelným zdrojem vitamínu B, přičemž nejvíce je ho obsaženo těsně pod slupkou a proto hrušky raději neloupeme. Díky vyššímu podílu vlákniny působí hrušky rovněž příznivě na náš zažívací trakt.

Hrušková šťáva pak zpevňuje stěny cév, působí močopudně a žlučopudně a příznivě ovlivňuje i žaludeční potíže. Pro vysoký obsah draslíku podáváme šťávu jako pomocný prostředek při poruchách srdeční činnosti a také tehdy, když z jakýchkoli důvodů musíme užívat diuretika.


Souhrn:
  • Hrušky mají schopnost snižovat krevní tlak. Za tuto vlastnost vděčí svým diuretickým účinkům a také tomu, že neobsahují téměř žádný sodík, který v těle zadržuje vodu a způsobuje hypertenzi.
  • Hrušky obsahují vysoké množství vody, což prospívá střevní činnosti a zabraňuje zácpám.
  • Krom velkého podílu vody mají hrušky mnoho vlákniny. Navíc díky vyššímu obsahu fruktózy uspokojí chuť na sladké a jsou vhodné i pro diabetiky.
  • Díky vysokému obsahu draslíku je hrušková šťáva výborná pro zpevnění cév a při poruchách srdeční činnosti.
  • Hrušky mají díky organickým kyselinám protizánětlivé účinky.
  • Konzumace hrušek snižuje riziko osteoporózy.