23.leden

Co je přidaný cukr?

posted by Aleš Lamka
 

V dnešním článku si ujasníme, co si představit pod pojmem přidaný cukr.

Cukry se mohou zdát jako složitá věc. Na etiketách potravin mohou být cukry nazývány různě - od sacharózy a fruktózy po různé invertní sirupy a tekuté cukry (kukuřičný nebo z cukrové řepy).

Jedním z nejdůležitějších rozdílů (a poměrně jednoduchým): přirozeně se vyskytující cukry versus přidané cukry. Jednoduše je rozdíl, když si dáte jablko (přirozeně se vyskytující cukr) nebo sušenku (přidaný cukr).

Co je "přidaný cukr"?

Přidané cukry jsou charakterizované jako sirupy a jiná kalorická sladidla.

Cukr je klasifikován jako "přidaný", pokud je:

  • Přidán v průběhu zpracování potravin nebo je balen jako takový (například balený cukr)
  • Monosacharid nebo disacharid (například fruktóza, sacharóza)
  • Cukr ze sirupů a z medu
  • Cukr z koncentrované ovocné nebo zeleninové šťávy, který je vyšší než očekávaný z objemu 100 % ovocné nebo zeleninové šťávy stejného druhu

Proč jsou do potravin přidávány cukry? Kromě posílení chuti jídla, slouží cukr k obohacení barvy, objemu a textury potravin. Může sloužit i k prodloužení trvanlivosti těchto potravin. Cukry mohou plnit i významnou bezpečnostní roli, a to přidáním pro zajištění kvašení a konzervace.

Najdu "přidané cukry" na etiketách potravin? Na obalech potravin najdeme obsah sacharidů, ve kterých je souhrn jednoduchých cukrů i složitých polysacharidů (například škrob nebo celulóza). Příklad údaje na obalu: 100 g výrobku obsahuje 50 g sacharidů, z toho 20 g cukru:
  • obsah sacharidů tvoří všechny sacharidy - složité (vláknina, škrob, celulóza)
  • obsah cukrů uvádí podíl jednoduchých sacharidů - cukru (glukóza, fruktóza, sacharóza)

Díky těmto informacím na obalech potravin mohou lidé volit zdravější potraviny a zároveň si zvyšují povědomí o obsahu přidaného cukru ve svých oblíbených jídlech a nápojích. Odborníci doporučují konzumaci potravin s nižším obsahem cukru než 5 g na 100 g výrobku (potraviny s nízkým obsahem cukru). Potraviny s 15 g cukru na 100 g výrobku se řadí mezi potraviny s vysokým obsahem cukru. Nadměrná hladina cukru se spojuje se zvýšenou hladinou hormonu inzulínu, která zvyšuje riziko vzniku cukrovky a dalších zdravotních problémů. Nadbytek cukru se mění na tuk, který se v těle ukládá.
Zdroj: www.bodybuilding.com  
KOMENTÁŘE
J
Jana horynová | 13. 06. 2019

ta se i omezít i v tom cukrů i tuků anebo znížit hladinu

ODPOVĚDĚT
NAPSAT KOMENTÁŘ