Je cukr opravdu velké zlo?
Ano i ne. Často se říká, že by se měl cukr vyškrtnout jako číslo jedna. Pak to vše půjde samo, budeme hubnout a budeme nezdravější. Je to správné tvrzení?
Nemohu zde odpovědět naprosto přesně. Musím se pokusit vycházet ze selského rozumu a ze zkušeností.
Viděl jsem studie, které tvrdí že lidé se stejným kalorickým příjmem za den po vyřazení cukru nezačali jednoduše hubnout. Nic se nezměnilo.
Viděl jsem. Studie, které tvrdily že cukrovka není ani takové riziko při konzumaci rozumného množství cukru za den.
Viděl jsem spoustu vašich nenávistných komentářů u videí, že jsem neschopný trenér, nestuduju, držím se starých trendů a cukr se může normálně konzumovat podle posledních teorií.
Proč si tedy stále budu tvrdit svou a cukr doporučím raději vynechat?
Jako sportovec, který chce vytěžit maximum ze svého tréninku a podpořit funkce těla na maximum potřebujeme tělu dodat co nejvíce kvalitních látek jako jsou minerály a vitamíny. Obyčejný cukr neobsahuje nic z toho, kdežto ovoce, rýže, brambory a podobně jsou plné vlákniny, minerálů a vitamínů, které nám pomohou fungovat lépe, lépe hubnout a efektivněji budovat svalovou hmotu.
Chceme kontrolovat denní příjem energie abychom hubli či nabírali. Chceme tedy mít co nejlepší možný pocit zasycení. Ve videu si představíme poměry těchto potravin na stejnou energii, abychom zkusili lépe pochopit o čem to mluvím.
Video přikládám zde
Chceme, aby nám naše nálady nelétaly sem a tam. Díky tomu jsme pak nepříjemní na okolí. A to poroto, protože díky zkušenostem z prací s klienty vím, že opravdu funguje. Spousta lidí mi říkalo, že se po některých jídlech díky vystřelování inzulínu cítilo lépe, klidněji, spokojeněji a měli více energie.
Chceme se cítit dobře a nemít zbytečně chutě na sladké. Opět díky četným zkušenostem s klienty mám potvrzeno, že spousta lidí buď hned a nebo postupně během pár týdnů přestane mít chutě na sladké a přestane mít nutkání ujídat kousky všeho možného na potkání. Díky tmu dokáže lépe kontrolovat denní příjem energie a dieta funguje tak, jak má.
Chceme aby naše citlivost inzulínu byla co nejlepší a my maximálně využívali přijatou potravu pro naše svaly. Je prokázáno že častá konzumace větších porcí rychlých sacharidů postupně snižuje citlivost na inzulín. Díky tomu naše tělo méně efektivně využívá přijatou potravu, méně efektivně ji dodává do energie svalového aparátu, což bychom měli chtít a mnohem efektivněji je ukládá do tukových zásob, což bohužel nechceme. Potom je třeba zařazovat věci jako částečné hladovění a nebo low carb diety, abychom citlivost zlepšili a mohli se efektivně vrátit k sacharidům. Na mém jídelníčku nemám potřebu podobné věci zařazovat.
V hledání aspoň po nějakém benefitu jsem sám zkoušel sníst několik set gramů cukrovinek za den s očekáváním případně lepšího napumpování druhý den díky lepším zásobám glykogenu a nic podobného se nekonalo. Zkoušel jsem v době po tréninku dát i 150g rychlých sacharidů ve vidině lepších svalových přírůstků. Naopak jsem poznal mnohem lepší přírůstky na břiše, necítil jsme se dobře a měl po chvíli hlad.
Ano, vždy záleží přednostně na celodenním příjmu kcal. Rozhodně nám menší cukru nijak drasticky neuškodí, pokud jsme normální sportovec, který nechce být mistr olympia. Sem a tam si něco dát, uklidnit svoje touhy a pokračovat dál na jídelníčku je podle mě nerozumnější přístup.
Výjimky se mohou dělat, z většiny bych ale přesto doporučil, pokusit se podobné věci vyřadit